Struisvogelbiefstuk met rode wijnsaus - Thomas CulinairHeb jij al eens struisvogel gegeten? Ik had het nog nooit gehad en heb het eens in huis gehaald. Dat viel in de smaak! Ik heb er een eenvoudig gerechtje gemaakt, namelijk gebakken struisvogelbiefstuk met rode wijnsaus. Daarbij heb ik wat groente geserveerd. Je kunt natuurlijk nog wat extra groente “on the side” serveren.

Struisvogelvlees is mager vlees met een zachte en wat zoetige smaak. Ten opzichte van andere vleessoorten bevat struisvogelvlees minder cholesterol, calorieën en vet.

Ingrediënten gebakken struisvogelbiefstuk

  • 1 struisvogelbiefstuk
  • 1 of 2 wortelen (garnering)
  • enkele peultjes (geblancheerd, garnering)
  • gemixte sla (garnering)
  • boter
  • olijfolie
  • peper en zout

voor de rode wijnsaus

  • een flink glas rode wijn
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • takje tijm
  • wildfond of runderbouillon
  • boter
  • peper en zout

 

Bereidingswijze rode wijnsaus

Zet allereerst een steelpannetje op het vuur en fruit in een klontje boter de gesnipperde sjalot. Voeg daarna de rode wijn en wildfond (of runderbouillon) toe en laat het geheel op middellaag vuur wat inkoken.

Zeef vervolgens de saus en doe het terug in de pan en zet het vuur uit. Klop het daarna op de gewenste dikte met wat koude klontjes boter. Je kunt in plaats van boter ook een papje van water en maizena gebruiken om de rode wijnsaus te binden.

Bereidingswijze struisvogelbiefstuk

Zorg er allereerst voor dat de struisvogelbiefstukken op kamertemperatuur zijn. Dep ze vervolgens droog met keukenpapier en bestrooi beide kanten met peper. Zet een koekenpan op het vuur en laat goed heet worden. Doe een flinke klont boter (met eventueel wat olijfolie) in de pan en laat even bruisen. Bak vervolgens de struisvogelbiefstukken op hoog vuur aan beide kanten bruin. Houdt de struisvogelbiefstuk wel in beweging. Zet het vuur lager en gaar de biefstukken nog 2 tot 3 minuten door. Ze zijn dan medium van garing. Haal ze daarna uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie. Vervolgens kunnen we de garnering maken.

Recept struisvogelbiefstuk met rode wijnsaus - Thomas CulinairOpmaak

Maak de wortel schoon en schaaf met een kaasschaaf, of nog beter een mandoline, dunne linten van de wortel. Snijd ze daarna in de lengte door, zodat je de wortellinten goed kunt positioneren. Leg de wortellinten in een ronde vorm op het bord. Laat wel ruimte over voor de struisvogelbiefstuk, die komt in het midden te liggen. Daarna leg je wat geblancheerde peultjes op het bord en nog wat kleurige blaadjes sla. Leg de gebakken struisvogelbiefstuk in het midden en druppel of schenk wat van de rode wijnsaus over het bord.

Eet smakelijk!

Meer inspiratie?

Op zoek naar meer lekkere wildrecepten? Kijk dan eens naar mijn Hazenrugfilet met wildsaus of Hertenbiefstuk met biersaus.

Dit recept gemaakt?

Heb je dit recept voor struisvogelbiefstuk met rode wijnsaus gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter en gebruik #thomasculinair of tag me even. Vind ik leuk om te lezen!

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

CommentLuv badge