Stoofpot met bokbier en pompoenstamppotVorige week was mijn gastblog op de website van Gereons keuken Thuis te lezen, maar natuurlijk plaats ik mijn recept stoofpot met bokbier en pompoenstamppot ook op mijn eigen foodblog. Het foodblog landschap lijkt voornamelijk uit vrouwen te bestaan, dus leek het Gereon een goed idee om de mannelijke foodbloggers wat meer onder de aandacht te brengen. Voor zijn blog schreef ik dus deze bijdrage met een recept van stoofpot met bokbier en pompoenstamppot.

De herfst is toch een beetje het seizoen voor comfortfood en daarom ben ik aan de slag gegaan om een stoofpot met bokbier te maken. Daarbij heb ik een eenvoudige stamppot van pompoen gemaakt, dat leek mij prima te passen bij de herfst! Je kunt zelf altijd lekker variëren met de ingrediënten voor een stoofpot, er is zoveel mogelijk!

Ik heb de stoofpot met een slowcooker gemaakt, maar je kunt dit natuurlijk ook prima in een braadpan bereiden. Het recept is geschikt voor twee personen. Aangezien er best wat vulling in de stoofpot zit, heb ik niet super veel vlees gebruikt.

Ingrediënten voor de stoofpot met bokbier

  • 500 gram rundvlees (ik heb sukadelappen gebruikt)
  • 1 flesje bokbier
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 winterpeen
  • 1 prei
  • 1 paprika
  • 1 appel
  • 2 ontvelde tomaten
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 1 flinke eetlepel appelstroop
  • 1 blokje (runder)bouillon
  • Water
  • Olijfolie
  • Boter
  • Peper en zout

Ingrediënten voor de pompoenstamppot

  • 2 grote aardappelen
  • een halve pompoen
  • 1 ui
  • 1 theelepel kerriepoeder

Bereiding stoofpot met bokbier

Snijd het rundvlees in blokjes van zo’n 3 bij 3 centimeter. Zet een koekenpan op het vuur en doe er een scheut olijfolie en/of boter in. Bak het vlees in zo’n 5 minuten bruin. Als je geen slowcooker gebruikt kan je alles gewoon in een braadpan bereiden. Snipper een ui fijn en voeg het samen met twee geperste tenen knoflook toe aan het vlees. Snijd vervolgens de winterpeen, paprika, prei (eerst even wassen) en tomaat in blokjes en voeg bij het gerecht. Breng op smaak met peper en zout.

Bak alles enkele minuten terwijl je het regelmatig omschept. Zet ondertussen de slowcooker aan op stand “high”. Voeg nu alles toe in de slowcooker en giet er vervolgens een flesje bokbier bij. Voeg water toe, totdat alles net onder staat en doe er dan een bouillonblokje bij. Voeg de stroop toe en roer alles nogmaals goed door elkaar. Doe daarna de blaadjes laurier, kruidnagels erin en laat de stoofpot met bokbier minimaal 2 uur stoven tot het vlees lekker mals is. Voeg het laatste half uur de in blokjes gesneden appel toe.

Mocht het vlees nog niet mals zijn na twee uur, dan kun je de stoofpot gerust wat langer laten garen.

Bereiding pompoenstamppot

Schil de aardappelen en pompoen en snijd in stukken. Zet daarna een pan met water op het vuur en bren aan de kook. Voeg dan de aardappelen en pompoen toe en kook het in zo’n 20 minuten gaar. Dit kun je testen door er even met een mesje in te prikken, dan merk je dat de aardappel en pompoen zacht is.

Snijd de ui in halve ringen en bak ze vervolgens even aan in een pan met wat olijfolie. Voeg een theelepel kerrie toe en roer even om. Zet de gebakken uien apart, totdat je ze in de stamppot doet.

Giet de aardappelen en pompoen af, maar bewaar iets van het kookvocht. Stamp de aardappelen en pompoen en meng goed door elkaar. Voeg naar wens een klontje boter toe en wat kookvocht om de stamppot smeuïg te maken. Voeg de gebakken uien toe, schep het geheel weer even om en breng op smaak met peper en zout.

Stoofpot met bokbier en pompoenstamppot

Opdienen

Serveer de stoofpot met bokbier in een leuk klein pannetje en server de pompoenstamppot er apart bij. Natuurlijk mag een lekker bokbiertje erbij niet ontbreken!

Eet smakelijk!

 

Meer recepten met bier?

Als je zoekt naar meer recepten met bier kun je hier eens kijken: overzicht recepten met bier.

Stoofpot met bokbier gemaakt?

Heb je dit recept voor stoofpot met bokbier gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!

Overzicht
recipe image
Naam
Stoofpot met bokbier en pompoenstamppot
Auteur
Datum
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Gemiddelde beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
5 Comments
  1. Die stoofpot lijkt me heerlijk! Pompoenstampot heb ik nog nooit gehad, maar ik vind pompoen wel erg lekker dus ik denk dat dit ook wel in de smaak zal vallen.
    Janet onlangs geplaatst…Travelplans: een nieuwe reis!My Profile

  2. Lijkt me een flinke hap, maar wel heel lekker. Eigenlijk eet ik pompoen alleen als soep, dus dit is een mooie tip!

  3. Dat ziet er lekker uit. Pompoenstampot eet ik nog nooit, wel een paar dagen geleden heb ik Pompoensoep gemaakt en het was lekker. Misschien ga ik een keertje Pompoenstampot maken
    Dhini onlangs geplaatst…Fashion friday : 128My Profile

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

CommentLuv badge