Recept steak van riblap - Thomas CulinairAfgelopen week was ik bij de biologische slager en vroeg om een stukje vlees om eens iets “anders” mee te maken. Hij raadde een riblap aan, om deze vervolgens als steak te bakken. Riblap bakken als biefstuk? Dat stuk vlees gebruik je toch voor stoofgerechten, dacht ik… Ik was eigenlijk direct enthousiast en heb het vanavond klaargemaakt. Vanochtend een eenvoudige marinade gemaakt, zodat het lekker in het vlees kon trekken. Vervolgens de steak van riblap kort aan weerszijden gebakken op flink hoog vuur en even laten rusten. Het resultaat? Zalig!

Ingrediënten steak van riblap

  • een flinke (biologische) riblap (ik raad supermarktvlees af voor deze bereiding, vaak toch wat minder mals)
  • 2 tenen knoflook
  • peper en zout
  • olijfolie
  • boter

Voorbereiding

Maak de marinade van te voren klaar door de twee tenen knoflook met een knoflookpers fijn te persen boven een schaaltje. Doe er daarna een flinke snuf peper en zout bij en voeg 2 tot 3 eetlepels olijfolie toe. Roer alles goed door elkaar en smeer de riblap in met de marinade. Ik heb hiervoor een diepvrieszak gebruikt en daardoor de marinade een aantal keer in het vlees ‘gemasseerd’.

Bij voorkeur maak je de marinade voor de steak van riblap een dag van te voren. Hoe langer het kan intrekken hoe beter de smaak wordt.

 

Bereidingswijze steak van riblap

Zet een (grill)pan op het vuur en laat de pan goed heet worden met een scheut olijfolie in de pan. Als je een grillpan gebruikt heb je geen olijfolie nodig. Haal de riblap uit de marinade en klop even af, zodat er geen stukjes knoflook meer aan het vlees zitten. Deze kunnen namelijk bitter worden tijdens het bakken en ze hebben al de smaak afgegeven aan het vlees.

Zet het vuur hoog en bak de riblap enkele minuten per kant, tot het mooi bruin van kleur is. Voeg een klont boter toe en bak op wat lager vuur nog 2 minuutjes door. Giet onder het bakken steeds wat van het braadvocht over het vlees. Dit noemen we arroseren.

Haal de riblap uit de pan en laat 5 tot 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Snijd het vlees daarna in mooie dunne plakken. Je kunt je steak van riblap serveren met een salade en bijvoorbeeld frieten uit de oven. Ook wat gebakken champignons doen het altijd goed op een steak.

Steak van riblap - Thomas Culinair

Meer vlees recepten?

Na het bakken van riblap als biefstuk op zoek naar meer recepten met vlees? Kijk dan eens naar mijn overzicht: vlees recepten.

Steak van riblap gemaakt?

Heb dit recept voor steak van riblap gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!

Pin deze afbeelding

Overzicht
recipe image
Naam
Steak van riblap
Auteur
Datum
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Beoordeling
31star1star1stargraygray Based on 15 Review(s)
15 Comments
  1. Ginny Bartholomee

    Klaargemaakt op een Joy barbecue, twee minuutjes per kant gegrilled, het leek wel een entrecote zo lekker mals. Wel zorgen dat je riblap goed gemarmerd is. Koop hem daarom bij de slager en niet in de supermarkt.
    Ginny

    • Bedankt voor je reactie Ginny, heerlijk he om het zo klaar te maken. Het moet inderdaad wel met een goed stuk vlees 🙂

  2. jippie

    Nou uuuu ik vond hem erg goed gelukt niets taai of niet mals. Het enige wat ik wel van de voren heb gedaan is het vlees “masseren”met de hamer

  3. Corne Theunise

    Net een riblap op de BBQ bereid.
    Het was top !!!
    Maar ja, wel een goed stuk riblap van de lokale vleesboerderij.😀👍

    • Leuk om te lezen Corne, een goed stuk vlees is het halve werk! 🙂

  4. Marjolijn

    Heerlijk was het! Maar we hadden dan ook uitzonderlijk goed vlees van koeien uit het Vechtdal die ook nog een beetje fijn leven gehad hebben.

    • Bedankt voor je reactie Marjolijn, erg leuk om te lezen dat het recept gewaardeerd wordt! Een goed stukje vlees is natuurlijk ook wel de basis van zo’n gerecht 🙂

  5. The Greek

    In Greece our actual Beef steaks come from the equivalent Riblap, difference is of course that the animal meat here from this cut is a bit more hard, but the key element is what you mentioned above, you need to do it really quickly (for the Dutch cuts).
    The cut in Greece is called “Spalomprizola”

    • Thanks for your information! 🙂 A good choice of meat is certainly important 🙂

  6. Hugo

    Een riblap is echt niet om te grillen, ook niet op deze manier. Te taai!

    • Ik weet niet of je het zelf geprobeerd hebt en wellicht geen malse riblap hebt gehad, maar het is gewoon echt lekker om het op deze manier te doen, vind ik. Mits je natuurlijk wel een goed stuk vlees hebt. Met een supermarkt riblap zou ik het niet zo snel doen.

      • Richard

        In Frankrijk is dit een gebruikelijke manier om een riblap te bereiden. Komt in de buurt van een bavette. Thx Thomas voor de inspiratie.

        • Richard

          Ps, zeer kort braden en voorkomen dat het vlees doorslaat, dan wordt het stoofvlees (ook lekker)

        • Bedankt voor je reactie Richard. Ik vond het een verrassende manier van bereiden, inderdaad vooral belangrijk om het lekker kort te bakken 🙂

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

CommentLuv badge