Springrolls met garnalen - Thomas CulinairSpringrolls is de gezonde variant van de welbekende loempia. Het zijn kort geweekte rijstvellen die je daarna vult met verschillende producten. Het strak rollen is niet heel makkelijk, maar oefening baart kunst. En hey, als je beter wilt rollen, maak je toch gewoon wat vaker springrolls met garnalen! 🙂

Dit is weer zo’n heerlijk gerecht waar je zelf mee kunt variëren. Leef je lekker uit met allerlei ingrediënten. Ik geef je hiermee hopelijk wat inspiratie om zelf ook lekker aan de slag te gaan. Dit recept gaat uit van 8 springrolls.

 

Ingrediënten springrolls met garnalen

  • 8 vellen rijstpapier
  • 16 garnalen
  • 75-100 gram rijstnoedels
  • een halve komkommer
  • een paprika
  • twee wortels
  • een lente ui
  • taugé (klein bakje)
  • wat blaadjes platte peterselie
  • 1 teen knoflook, geperst
  • halve theelepel sambal
  • olijfolie

 

Voorbereiding springrolls met garnalen

Allereerst beginnen we met het snijden van de groente. Snijd de komkommer in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd de komkommer vervolgens in dunne reepjes.

Hierna snijd je de paprika en wortel ook in dunne reepjes. De lente ui snijden we vervolgens in schuine plakjes. Pluk wat blaadjes peterselie, deze gebruiken we ter garnering van de springrolls.

Zet een wok op het vuur en voeg wat wok- of olijfolie toe. Bak de garnalen, knoflook en sambal enkele minuten tot de garnalen mooi roze van kleur zijn. Haal ze uit de pan en laat even uitlekken.

Breng een pan met water aan de kook en wel hierin de rijstnoedels voor ongeveer 3 minuten. Trek ze los met behulp van twee vorken en laat ze vervolgens goed uitlekken in een vergiet.

Zet alle ingrediënten klaar in bakjes, zodat je de springrolls gemakkelijk kunt vullen, zodat de rijstvellen niet drogen.

Pak een diep bord of schaal waar de rijstvellen gemakkelijk in passen. Vul deze met lauw water. Zet ook een snijplank klaar en maak deze vochtig.

Springrolls vullen

Ok, ben je er klaar voor? Daar gaat ie dan!

week een rijstvel 1 a 2 seconden per kant in een schaal met lauwwarm water.

Leg het rijstvel op de snijplank. Het is nu de bedoeling dat je de vulling met een beetje tempo op het rijstvel legt.

Schep wat van de noedels in het midden van het rijstvel, maar laat aan de zijkanten ongeveer 3 centimeter vrij.

Leg dan wat reepjes wortel, komkommer en paprika op de noedels. Strooi er wat lente ui en taugé over en leg dan twee garnalen over de vulling.

Leg enkele blaadjes peterselie op de onderzijde van de springroll. Dit geeft een leuk effect na het oprollen.

Klap nu de zijkanten naar binnen en rol de springrolls vervolgens zo strak mogelijk op. In het begin vond ik het best lastig, maar het gaat me steeds beter af. De rijstvellen kunnen nog best wat hebben.

Vul de rest van de springrolls op dezelfde manier en aanvallen maar! Je kunt nog wat chilisaus of sojasaus bij de springrolls met garnalen serveren.

 

Springrolls met garnalen gemaakt?

Laat het me weten in de comments of op Social Media met #thomasculinair of geef me een tag. Ik ben erg benieuwd!

 

Meer inspiratie?

Toch op zoek naar wat anders dan dit recept voor springrolls met garnalen? Voor meer Aziatische gerechten kun je kijken op: Thomas Culinair – Aziatische keuken

25 Comments
    • Kriston

      ja je kunt er eigenlijk van alles instoppen wat je maar lekker vind. Zalm kan prima, maar kip of cashewnoten bijvoorbeeld ook.

  1. Jammie dat zoet er lekker uit! Ik ga ze zeker eens proberen te maken. Zal het met een matje om sushi mee te rollen niet makkelijker zijn met rollen? Ik heb er toevallig ooit één van mijn schoonmoeder gehad. 😊

    • Kriston

      Het is meer een soort vouwen dan echt rollen, maar heb zelf nog nooit sushi gemaakt dus wellicht is het best een handig hulpmiddel.

  2. Super lekker! Heb al wel eens springrolls gemaakt maar zonder garnalen. Dus gewoon veggie. Erg lekker maar die velletjes zijn wel irritant! Ze blijven overal aan plakken en voor je het weet zijn ze gescheurd ;).

    • Kriston

      haha het rollen is af en toe wel lastig, maar op een vochtige plank had ik niet zo’n last van scheurende en plakkende vellen eigenlijk…

  3. Dit klinkt echt ontzettend lekker! Ga dit zeker een keer uitproberen.

  4. Ziet er heerlijk uit! Eentje om uit te proberen.

  5. Ziet er enorm lekker uit. Ik hou enorm van zulke gezonde snacks. Denk dat er ook nog vele variaties mogelijk zijn zoals kip ed. Bedankt voor de inspiratie. x

    • Kriston

      chilisaus of sojasaus doet het prima als eenvoudig dipsausje. Wil je iets uitgebreider dan zou je iets kunnen maken met sojasaus, limoen, vissaus, sesamolie en wat pit zoals sambal of chilipeper (naar een idee van Jamie)

  6. Ziet er heerlijk uit! Heb al maanden zo’n pakje met rijstpapier in de kast liggen maar nooit bedacht wat ik er mee wilde doen. Nu een goede reden om aan de slag te gaan. Als die vellen een beetje lang houdbaar zijn tenminste…haha 😉

    • Kriston

      volgens mij kan daar weinig mee gebeuren hoor. Leuke reden om ze te gebruiken!

  7. Ooh dat klinkt lekker! Als ik alle ingredienten hier in NY kan vinden ga ik dit zeker eens maken! Bedankt voor het delen!

    • Kriston

      Dat moet vast geen probleem zijn, genoeg lekkers daar te krijgen!

  8. Dit ziet er geweldig uit. Het was een niet zo’n goed idee om jouw blog te bezoeken om 04:19, ik ben bang dat ik nu op strooptocht moet naar de keuken hahaha! Ik heb ‘m echter opgeslagen, misschien dat ik ze morgen wel ga maken! 😀

  9. Lekker! Springrolls zijn zo lekker. Het is ook erg lekker om de garnalen te vervangen door rivierkreeftjes.

    • Kriston

      dat geloof ik graag! Volgens mij kunnen we die nu overal “in het wild” vangen, die exoten schijnen heerlijk te zijn!

  10. Dit is zo lekker. Simpel, gezond en lekker

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

CommentLuv badge