Een lekker recept van rode curry met garnalen. Ik vind het heerlijk om af en toe een lekkere kruidige en pittige curry te eten, helemaal als het weer wat kouder wordt. Ik maak bij curry het liefste basmati rijst, want dat vind ik beter passen dan gewone zilvervliesrijst. Mocht je geen basmatirijst in huis hebben, dan kun je natuurlijk wel gewoon andere rijst gebruiken. Het gerecht is best pittig, daarom maak ik er vaak een eenvoudige frisse komkommersalade bij.

Onderstaand recept is geschikt voor twee personen.

Rode curry met garnalen
Ingrediënten rode curry met garnalen

  • 400 gram grote garnalen
  • 2 kopjes basmatirijst
  • zakje sugar snaps (200 gram)
  • een flinke theelepel trassi
  • 2 stengels citroengras
  • 1 bosui (garnering)
  • 3 tenen knoflook
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 uien
  • 1 rode peper
  • 1 rode paprika
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 blik kokosmelk (meestal 400 ml)
  • 2 eetlepels kokosolie (wokolie kan ook)
  • een flink stuk gember (3 tot 4 centimeter)
  • een halve komkommer
  • azijn
  • citroensap
  • water
  • honing (of suiker)
  • peper en zout

Bereidingswijze basmatirijst

Zet een pan op het vuur en doe de 2 kopjes basmatirijst in de pan. Voeg er daarna 4 kopjes (hetzelfde als waar de rijst mee afgemeten is) kokend water aan toe en een snufje zout. Doe vervolgens de deksel op de pan. Laat de rijst 7 minuten koken. Zet dan het vuur uit, maar laat de deksel op de pan zitten. Laat de rijst dan nog zo’n 7 minuten stomen. Schep het voor het opdienen door met een vork.

 

Bereidingswijze rode curry met garnalen

Zet een wok op het vuur en laat goed heet worden. Schil daarna de gember en rasp het fijn, snipper de uien en snijd de rode peper in halve ringetjes (verwijder de zaadjes als je niet van heel pittig houd). Snijd ook de paprika in blokjes.

Smelt de kokosolie in de wok en voeg uien, rode peper en een flinke theelepel trassi toe. Voeg vervolgens twee tenen knoflook in een knoflookpers en pers deze boven de pan uit. Laat dit enkele minuten bakken en roer regelmatig om. Voeg dan de verse gember, paprika, tomatenpuree, kerriepoeder en korianderpoeder toe en bak weer enkele minuten mee.

Voeg het blikje kokosmelk toe en roer goed door. Haal de onderkant en de buitenste harde blaadjes van het citroengras af en kneus het citroengras met je vuisten of met behulp van een mes. Leg de stengels in de curry en laat zo’n 10 minuten meekoken. Voeg als laatste de sugar snaps door en laat het geheel even door garen. Ik vind het zelf lekker als de sugar snaps nog een bite hebben, dus kook ik ze niet langer dan 3 tot 5 minuten mee. Proef de rode curry en breng desgewenst op smaak met wat extra kerriepoeder, peper en zout en/of koriander.

Bereidingswijze garnalen

Pel de garnalen en verwijder het darmkanaal als dat nog nodig is. Zet daarna een pan op het vuur en laat goed heet worden. Dep de garnalen droog en laat wat olie heet worden in de pan. Pers er een knoflookteen boven en laat even kort bakken. Zet het vuur hoog en bak de garnalen enkele minuten tot ze gaar zijn en mooi roze van kleur. Sprenkel er wat citroensap over en schep nog even om. Doe er een aantal in de rode curry en bewaar er enkele voor de garnering.

 

Bereidingswijze komkommersalade

Was de komkommer en schil het in dunne slierten over de lengte van de komkommer. Je kunt hiervoor het beste een mandoline of kaasschaaf gebruiken. Natuurlijk kun je ook gewoon dunne plakjes snijden, maar de slierten ogen wat mooier vind ik.

Doe de komkommer in een schaal, voeg een scheut water en een flinke scheut azijn toe. Breng op smaak met wat peper en doe er naar wens wat honing of suiker bij. De samenstelling van dit gerecht moet je echt gewoon op smaak doen. De één houdt nou eenmaal wat meer van zuur dan de ander. Laat het geheel even inwerken.

 

Rode curry met garnalen opdienen

Pak een kom en schep een kant vol met basmati rijst. Schep er dan de rode curry met garnalen naast en leg enkele slierten van de komkommersalade op het gerecht. Leg de garnalen op het gerecht en strooi er als laatste wat gesneden bosui over.

Geniet van je rode curry met garnalen, eet smakelijk!

Meer Indiase recepten?

Als je zoekt naar meer Indiase recepten kun je eens kijken naar Pukka Gele Curry of Pompoencurry met naanbrood.

Bavette spiezen van de BBQ gemaakt?

Heb je dit recept voor bavette spiezen van de BBQ met cantharel gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!

Overzicht
recipe image
Naam
Pittige rode curry met garnalen
Auteur
Datum
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Gemiddelde beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

CommentLuv badge