Wegens drukte weinig tijd gehad om te bloggen de laatste tijd. Maar het is eindelijk vakantie, dus ik hoop weer wat meer tijd te hebben om lekker te koken. Vanavond genoten van een lekkere ribeye met chimichurri. Chimichurri is een Argentijnse saus die vaak bij vlees of kip gegeten wordt. Vaak heeft elke kok zijn eigen recept voor chimichurri.

Volgens één van de verhalen zou de naam afkomstig zijn van ‘Jimmy McCurry’. Dit was een Ier uit de 19e eeuw die zich inzette voor de Argentijnse onafhankelijkheidsstrijd. Hij zou de eerste zijn die deze saus bereid heeft. Omdat de naam ‘Jimmy McCurry’ moeilijk uit te spreken was door de bevolking werd het verbasterd tot ‘chimichurri’.

ribeye met chimichurri

Onderstaand recept is geschikt voor 4 personen. Je kunt de chimichurri nog een weekje bewaren in de koelkast. Ik vind het leuk om dingen te snijden, maar je kunt ook best een keukenmachine gebruiken om een mooie saus te krijgen. Ik vind snijden leuker, maar ook mooier om het wat grof te houden om bij een stuk vlees te serveren.

Ingrediënten ribeye met chimichurri

  • 4 ribeyes
  • Flinke bos peterselie
  • 4 tenen knoflook
  • een rijpe tomaat
  • 1 rode peper
  • 1 ui
  • een flinke snuf oregano
  • een flinke snuf komijnpoeder
  • olijfolie
  • rode wijnazijn
  • peper en zout

Bereidingswijze chimichurri

Pers allereerst de knoflooktenen en doe ze in een kom. Snijd de peterselie, tomaat en ui zo klein mogelijk. Verwijder de zaadjes uit de rode peper en snijd hem daarna fijn. Als je goed tegen pittigheid kan, kun je de zaadjes natuurlijk laten zitten. Voeg daarna een scheut olijfolie en rode wijnazijn toe en roer alles goed door elkaar. Voeg dan een theelepel oregano toe en een theelepel komijn en breng op smaak met peper en zout. Roer weer even goed door elkaar en voeg dan zoveel olijfolie toe, zodat alles net onder de olie staat.

Bereidingswijze ribeye

Laat de ribeye minimaal een half uur buiten te koelkast om kamertemperatuur komen. Zet een grillpan op het vuur en laat vervolgens goed heet worden.

Leg de ribeyes in de pan en bak elke zijde zo’n 2 minuten om het rosé van garing te krijgen. Dek zo’n 5 minuten af met aluminiumfolie, zodat het vlees tot rust komt en de vleessappen niet uit het vlees lopen bij het snijden.

Breng de ribeye op smaak met peper en zout en snijd het vlees vervolgens inn mooie schuine plakken. Leg de plakken op een bord en schep de chimichurri over het vlees.

Geniet van de ribeye met chimichurri, eet smakelijk!

De ribeye met chimichurri smaakt heerlijk met krieltjes uit de oven en gegrilde groenten.

 

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

CommentLuv badge