De meeste mensen zullen Griekse souvlaki wel kennen, simpel gezegd is het spies met gegrild vlees. Dit kan lams-, kip- of varkensvlees zijn. Ik maakte souvlaki van de BBQ en gebruikte hiervoor varkenshaas. Natuurlijk serveer je er wat tzatziki bij, die je zelf maakt! Een lekker gerecht dat je van te voren klaar kunt maken, zodat je het direct kunt grillen als de BBQ op temperatuur is.

Biertip: Desperados

Een lekker fris biertje, zoals Desperados (natuurlijk met een partje limoen erbij) vind ik lekker bij de barbecue. Maar probeer ook eens een biertje met wat meer hop bij dit soort kruidige gerechten. Bijvoorbeeld Mooie Nel van Jopen of Brand IPA.

Onderstaand recept is geschikt voor twee grote spiezen. Natuurlijk kun je het vlees ook verdelen in meerdere, kleinere spiezen.

Souvlaki van de bbq met tzatziki - Thomas Culinair

Ingrediënten Souvlaki van de BBQ

  • 2 varkenshaasjes
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel tijm
  • 1-2 theelepel (gerookt) paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel (gemalen) mosterdzaad
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • peper en zout

voor de tzatziki 

  • 2 tenen knoflook (gekookt en daarna fijn gesneden)
  • 1 komkommer
  • 350 gram Griekse (of Turkse) yoghurt
  • een eetlepel olijfolie extra vierge
  • een scheutje citroensap
  • peper en zout
  • optioneel: verse dille

 

Voorbereiding Souvlaki

Snijd allereerst de varkenshaas in mooie stukken. Dat gaat het makkelijkst om ze eerst in plakken te snijden en deze vervolgens weer in tweeën te snijden.

Meng vervolgens in een kommetje alle ingrediënten voor de marinade. Voeg de varkenshaas toe en schep alles voorzichtig door elkaar. Varkenshaas is wel zacht vlees, dus een beetje voorzichtigheid is aan te raden. Laat de marinade vervolgens minimaal een uur intrekken, hoe langer hoe beter natuurlijk.

Haal de stukken vlees daarna uit de marinade (bewaar de marinade om het vlees mee te kwasten) en rijg het vervolgens aan spiezen.

Bereiding Tzatziki

Dit is niet bepaald hogere wiskunde, het enige aparte is dat ik de knoflooktenen van te voren heb gekookt. Dan wordt de knoflooksmaak wat zachter, een aanrader! Geen zin in teveel gedoe? Dan gebruik je gewoon twee geperste tenen knoflook.

Verwijder de zaadlijsten van de komkommer en rasp de komkommer vervolgens. Gebruik hiervoor een wat grove rasp. Laat de geraspte komkommer uitlekken in een theedoek.

Voeg de komkommer samen met de Griekse yoghurt, knoflook en een scheutje citroensap in een kom en meng vervolgens goed door elkaar. Breng op smaak met de olijfolie en peper en zout.

Je kunt eventueel nog wat verse gesneden dille toevoegen.

Tijd om de souvlaki van de BBQ te maken!

Recept Griekse souvlaki van de BBQ - Thomas Culinair

Bereiding Souvlaki van de BBQ

Zorg er allereerst voor dat de barbecue goed heet is. Rond de 200 graden is prima. Leg de Souvlaki op de BBQ en grill het vlees rondom gaar. Ik vind het lekker als de varkenshaas maximaal medium van garing is. Het is dan voldoende om het vlees 4-5 minuten rondom te grillen op de barbecue.

Serveer de souvlaki van de BBQ met de zelfgemaakte tzatziki.

Kalí órexi, oftewel eet smakelijk!

 

Meer BBQ inspiratie?

Op zoek naar nog meer lekkere barbecue gerechten? Bekijk dan regelmatig mijn overzicht via: overzicht BBQ recepten. Deze zal komend seizoen steeds worden uitgebreid met meer fijne gerechten voor de barbecue liefhebber.

Souvlaki van de BBQ gemaakt?

Dit recept voor souvlaki van de BBQ gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!

 

 

Overzicht
recipe image
Naam
Souvlaki van de BBQ
Auteur
Datum
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Gemiddelde beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
26 Comments
  1. Lekker zeg! Ik bewaar dit recept graag even voor later deze zomer 😊

    • Thomas

      Nice, ben benieuwd naar het resultaat 😉

  2. lekker! ik ben gek op BBQ krijg meteen trek van al die lekkere gerechten
    gr laura

  3. Mijn man vind het zo leuk om nieuwe dingen te proberen voor op de bbq, dus ik ga dit even aan hem laten zien. Klinkt super.

  4. Anja

    Niet leuk zo op de vroege ochtend 😉 nu heb ik direct trek gekregen, vooral omdat ik gek ben op Grieks eten…

  5. Wil ik wel eens proberen! Denk dat vooral mijn man dit heel lekker zal vinden!

  6. Genieten!! ik heb gister een Griekse recept op de website gezet met gebakken feta, olijfolie, citroen en granaatappel

    • Thomas

      Dat kan zeker hoor! 🙂

  7. Ooh ja, ziet er heel aanlokkelijk uit! Deze spiesjes mogen hier ook eens op de barbecue komen 🙂

  8. Deze is vast ook heel lekker met kip. (Ik hou niet van varkensvlees) en homemade tzatziki is altijd een goed idee!

    • Thomas

      ja, dat kan ook prima hoor!

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

CommentLuv badge