Naast tapas is Paella volgens mij het meest bekende gerecht van Spanje. Dit gerecht heeft vele variaties, ik geef je het recept voor: Paella met garnalen en kabeljauw. Of je haalt er gewoon nog even de zomer mee in huis, als je nog niet toe bent aan de herfst! In plaats van garnalen en kabeljauw kun je natuurlijk ook gewoon kip gebruiken of misschien nog wat extra zeefruit toevoegen.

Onderstaand recept is geschikt voor 2 tot 3 personen.

Recept Paella met garnalen en kabeljauw - Thomas CulinairWat is paella?

Van oorsprong is Paella een gerecht uit Valencia, maar tegenwoordig wordt het als typisch Spaans gezien. Het gerecht is ooit door boeren bedacht om alle restjes vlees, vis en groenten tot een volwaardig en voedzaam gerecht te maken. Ondertussen heeft het zich door ontwikkeld en heeft bijna elke streek in Spanje zijn eigen recept.

Ingrediënten Paella met garnalen en kabeljauw

  • 10 grote garnalen
  • 200 gram paella rijst
  • een kabeljauwhaas
  • een flink stuk chorizo
  • 3 ontvelde tomaten
  • een flinke hand diepvries doperwten
  • 2 paprika’s (bij voorkeur verschillend van kleur)
  • 1 ui
  • 5 knoflooktenen
  • 750 ml kippenbouillon
  • een glas droge witte wijn
  • sambal
  • een bosje (platte) peterselie
  • een pluk saffraan, geweld in 50 ml droge witte wijn
  • peper en zout
  • olijfolie

Voorbereiding Paella met garnalen en kabeljauw

Maak allereerst de garnalen schoon als dat nog nodig is. Ik heb grote garnalen gebruikt, waarvan het darmkanaal verwijderd was. De kop heb ik er aan laten zitten. Ik vind het altijd prettig om dit van te voren op je gemak te doen, zodat je het tijdens het koken zo kunt gebruiken.

Laat de saffraan wellen in een glaasje met een scheut van de droge witte wijn

Breng een pan met water aan de kook en voeg eventueel een snuf zout toe. Voeg dan de paella rijst toe, roer het even om en laat het dan zo’n 15 minuten koken op gematigd vuur. Als het nodig is, voeg je beetje bij beetje wat extra water toe. Haal de rijst van het vuur en laat nog even 2 minuten staan.

Zet een grote pan (wok) op het vuur en laat heet worden. Snijd ondertussen de chorizo en paprika in blokjes en snipper de ui. Snijd de stelen van de peterselie en snijd het daarna fijn.

Nu kunnen we aan de slag met de verdere bereiding van het Paella gerecht.

Recept Paella met garnalen en kabeljauw - Thomas Culinair

Bereiding Paella met garnalen en kabeljauw

Doe de chorizo in de pan en bak even tot het begint te kleuren en het vet uit de chorizo komt. Voeg dan de paprika, doperwten, ui en peterselie toe en roer goed door elkaar. Pers dan 3 knoflooktenen boven de pan uit en breng alvast op smaak met zout en peper. Laat dit ongeveer 5-10 minuten bakken.

Doe dan de paella rijst in de pan en roer goed door elkaar. Snijd de ontvelde tomaten in blokjes en voeg toe in de pan. Voeg de wijn toe, het saffraanmengsel en daarna ongeveer 300 ml bouillon, roer goed door elkaar. Laat het nu zo’n 10 minuten garen terwijl je het regelmatig omschept. Als de bouillon bijna verdampt is, voeg je weer een scheut toe in de pan.

Snijd de kabeljauw in grove blokken en voeg ze toe aan de paella. Laat ze garen in de pan en schep het regelmatig voorzichtig om. We gaan nu de garnalen bakken, deze serveren we op de paella.

Zet een koekenpan op het vuur met een scheut olijfolie en laat heet worden. Voeg dan twee geperste tenen knoflook toe en een theelepel sambal. Doe hierna de garnalen in de pan en bak ze op hoog vuur gaar, tot ze mooi van kleur zijn.

Proef of de paella rijst en kabeljauw echt gaar zijn en dien het dan op in een grote pan of op een grote schaal. Breng eventueel op smaak met nog wat peper en zout. Leg de grote garnalen er op en strooi er dan nog wat gehakte blaadjes peterselie over. Je kunt er nog wat partjes citroen bij serveren, voor de liefhebber.

buen apetito!

Heb jij dit recept voor Paella met garnalen gemaakt?

Laat het me dan weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter en gebruik #thomasculinair of tag me even. Vind ik leuk om te lezen!

Meer inspiratie? Kijk dan eens naar mijn andere recepten uit de Mediterraanse keuken.

 

Overzicht
recipe image
Naam
Paella met garnalen en kabeljauw
Auteur
Datum
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Gemiddelde beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
9 Comments
  1. Wat een heerlijk recept. Ik ga hem uitproberen.

  2. Ziet er altijd zo leuk uit met die gele rijst, maar helaas houd ik echt niet van garnalen.

    • Thomas

      je kunt het ook prima met kip maken hoor, ook erg lekker!

  3. Hmm ik ben gek op goede paella! Natuurlijk heb ik mijn eigen recept, maar ik ga die van jou ook eens proberen, want hij is net wat anders…

    • Thomas

      Ja dit is weer zo’n typisch gerecht waar iedereen zijn of haar eigen recept voor heeft 🙂

  4. Heb het nog nooit gegeten, maar ben echt dol op garnalen! Ziet er super lekker uit.

  5. Aaaah Paella, dan denk ik direct aan zon, Spanje, vakantie…. Ik zou dit receptje wel eens maken maar dan met vlees ofzo. Ik ben geen grote vis eter….

    • Thomas

      ja, met kip is het ook erg lekker hoor 🙂

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

CommentLuv badge