MOINK balls barbecue recept - Thomas CulinairMOINK Balls van de BBQ, dit is weer zo’n gerecht wat je waarschijnlijk vaker gaat maken als je het geprobeerd hebt. Eenvoudig gezegd zijn het gehaktballen met bacon en barbecuesaus. De saus maken we natuurlijk zelf, al kun je eventueel een kant-en-klare saus gebruiken. Barbecuesaus hoort voor mij zoet van smaak te zijn en het rokerige van het gerookte paprikapoeder doet het erg goed in de saus.

 

Wat zijn MOINK Balls?

Van oorsprong zijn MOINK Balls Italiaanse diepvries gehaktballetjes omwikkeld met bacon. En ja, je schrijft MOINK dus met hoofdletters! 🙂 De naam komt van de dierengeluiden van de gebruikte soorten vlees. “Moo” van de koe, dus het gehakt. Bacon van het varken, dus “OINK”. Mooi toch?!

Grondlegger van de MOINK Balls in Nederland is Noskos. Dankzij hem bestaat de “Noskos rule”, zodat we in Nederland zelf de gehaktballen mogen draaien. Voor meer informatie kun je kijken op de website van BBQ NL

onderstaand recept is geschikt voor 4 personen.

  • 600 gram rundergehakt
  • 12 plakken bacon
  • 15-20 gram Parmezaanse kaas
  • Eigeel van 1 ei
  • een snuf zeezout
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • een snuf gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • paneermeel
  • een snuf zwarte peper

voor de BBQ saus

  • een ui, gesnipperdMOINK balls barbecue recept - Thomas Culinair
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 tomaat, ontveld en zonder vruchtvlees fijn gesneden
  • 6 eetlepels ketchup
  • 1 eetlepel Worcestershiresaus
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel fijne mosterd
  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 eetlepel azijn
  • een snuf cayenne peper
  • zwarte peper en zout

 

Voorbereiding MOINK Balls van de BBQ

Meng allereerst alle kruiden goed door elkaar en zorg dat er geen klontjes meer in zitten. Meng vervolgens de kruiden met het eigeel, de Parmezaanse kaas en het rundergehakt. Voeg naar eigen inzicht paneermeel toe, zodat de ballen niet te nat zijn. Maak er vervolgens 12 balletjes van gelijke grootte van.

Rol om elke MOINK Ball een plakje bacon en rijg ze vervolgens per 3 stuks op een grote spies of satéprikker. Als je houten prikkers gebruikt, week ze dan eerst even in water, zodat ze niet verbranden op de barbecue.

Zet de MOINK Balls ongeveer een half uurtje in de koeling en begin met het maken van de barbecuesaus.

 

Bereiding BBQ saus

Zet een steelpannetje op het vuur en bak de ui en knoflook glazig in een scheutje olijfolie. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe (behalve peper en zout). Roer alles goed door elkaar en laat een kwartiertje koken. Zorg er wel voor dat je het  regelmatig door roert. Breng naar wens op smaak met (zwarte) peper en zout.

Zet de barbecuesaus apart voor later gebruik. Tijd om de MOINKBALLS van de BBQ te bereiden!

MOINK Balls van de BBQ - Thomas Culinair

Bereiding MOINK Balls van de BBQ

Zorg er allereerst voor dat de barbecue goed op temperatuur is. Ideaal gezien gaar je de MOINK Balls op indirecte hitte bij een temperatuur van 110 graden. Gaar de MOINK Balls voor ongeveer een half uur. Bestrijk ze dan met wat barbecuesaus en grill ze vervolgens nog even 10 tot 15 minuten.

Je kunt de MOINK Balls nog even instrijken met de zelfgemaakte barbecuesaus of deze er apart bij serveren.

Eet smakelijk!

 

Meer BBQ inspiratie?

Op zoek naar nog meer lekkere barbecue gerechten? Bekijk dan regelmatig mijn overzicht via: overzicht BBQ recepten. Deze zal komend seizoen steeds worden uitgebreid met meer fijne gerechten voor de barbecue liefhebber.

MOINK Balls van de BBQ gemaakt?

Dit recept voor MOINK Balls van de BBQ gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!

Samenvatting
recipe image
Naam
MOINK Balls van de BBQ
Toegevoegd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Gemiddelde beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

11 Comments
  1. Oh, klinkt goed! Binnenkort maar weer een bbq organiseren en wat van dit soort receptjes uitproberen!

  2. Heel tof. Gaaf ook hoe ze op die naam zijn gekomen.
    Is ook prima weertje om te BBQen nu! Nice

    • Thomas

      Vind ik ook! Ik mag vanmiddag mooi de voeten ergens anders onder tafel schuiven, ook wel eens fijn 🙂

  3. Oh dit lijkt me erg lekker! Dit recept ga ik even opslaan.

  4. Mijn mannen zullen dit heerlijk vinden. En wat een goed uitgebreid artikel. Zal hem ook aan manlief laten lezen want ja de bbq is zijn ding 😊

    • Thomas

      Leuk om te lezen Cynthia 🙂

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

CommentLuv badge