Ben de laatste tijd inspiratie aan het op doen om verschillende soorten burgers te maken. Vandaag deel ik een nieuw burgerrecept met je, namelijk een Mexicaanse burger met guacamole, jalapeño, cheddar en nacho chips. Deze werd door Helen gebombardeerd tot nieuwe favoriet en dat zegt wat, want eerst was deze burger favoriet.

Veel burgers zijn gecombineerd met toppings zoals sla, tomaat, bacon en bijvoorbeeld augurk. Dit is wel echt wat anders. Ik was zelf ook echt positief verrast door de verschillende smaken. Ik heb er best wat pit in gedaan, kun je daar wat minder tegen dan gebruik je gewoon wat minder jalapeño en Tabasco Chipotle peper saus.

Onderstaand recept is geschikt voor 2 Mexicaanse burgers. 

Ingrediënten Mexicaanse burger

  • 300 gram gehakt (half om half)
  • 2 burgerbroodjes
  • 1 teen knoflook
  • 2 plakken cheddar
  • een flinke hand nacho chips
  • ongeveer 10 jalapeño pepertjes
  • cayennepeper
  • gerookt paprikapoeder
  • paprikapoeder
  • komijnpoeder
  • tabasco chipotle peper saus
  • zout

voor de guacamole

  • 1 rijpe avocado
  • 1 tomaat
  • halve ui
  • 1 teen knoflook
  • cayennepeper
  • Tabasco Chipotle peper saus
  • limoensap
  • zout

Bereiding guacamole

Guacamole maak je het liefst zo vers mogelijk, zodat het niet snel bruin wordt. Je schijnt het goed te kunnen bewaren door de avocado pit erin te doen en het af te dekken met vershoudfolie, maar dat heb ik zelf niet getest.

Snijd allereerst de avocado in de lengte doormidden, totdat je op de pit zit. Je kunt de helften nu splitsen met een draaiende beweging. Verwijder de pit door er met een mes in te ‘hakken’ en dan blijft de pit vervolgens goed aan je mes zitten. Gebruik daarna een lepel om de avocado uit de schil te verwijderen. Doe het vervolgens in een kom en prak het grof met een vork.

Snijd de tomaat in blokjes en snipper een ui. Voeg deze daarna toe aan de avocado en doe er een flinke scheut limoensap bij. Naast smaak, zorgt de limoensap er ook voor dat de avocado minder snel bruin wordt. Voeg hierna een flinke scheut Tabasco Chipotle peper saus toe, een snuf cayennepeper en een geperste teen knoflook. Roer alles goed door elkaar en breng naar wens op smaak met zout. De toevoeging van Tabasco lijkt misschien dubbel in combinatie met cayennepeper, maar de Tabasco geeft ook smaak aan gerechten.

 

 

Bereiding Mexicaanse burger

Doe allereerst het gehakt in een kom en pers een teen knoflook boven het gehakt uit. Voeg daarna een snuf gerookt paprikapoeder, cayennepeper, komijnpoeder en normaal paprikapoeder toe. Ik gebruik beide soorten, omdat gerookt paprikapoeder soms wat overheersend kan smaken en je wilt juist een subtiele rooksmaak. Voeg nog een scheut Tabasco Chipotle peper saus toe en een snufje zout.

Meng het gehakt en de specerijen met je handen door elkaar en vorm er (eventueel met behulp van een burgerpers) 2 burgers van. Zet even in de koeling om iets steviger te laten worden.

Als je de burgers gaat bakken kun je ondertussen de broodjes even doorsnijden en een paar minuten in de oven bakken op 200 graden. Daar worden ze lekker krokant van.

Zet een pan op het vuur en laat goed heet worden. Voeg iets olijfolie toe en bak de burgers op hoog vuur gaar in ongeveer 5 minuten. Draai de burgers halverwege om. Leg aan het eind van de baktijd een plak cheddar kaas op de burgers en zet het vuur uit. Leg daarna een deksel op de pan, zodat de kaas kan smelten. Tijd om het broodje samen te stellen!

Leg de Mexicaanse burger met cheddar op een broodje en schep er lekker wat guacamole op. Schep er als laatste een stuk of 5 jalapeño pepertjes op en leg er wat nacho chips op.

Eet smakelijk!

Mexicaanse burger recept - Thomas Culinair

 

 

Mexicaanse burger gemaakt?

Heb je dit recept voor Mexicaanse burger met guacamole, jalapeño, cheddar en nacho chips gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!

 

Overzicht
recipe image
Naam
Recept Mexicaanse burgers
Auteur
Datum
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)
10 Comments
    • Ik gebruik eigenlijk (bijna) altijd wel cheddar op mijn burgers. Maar bij de Mexicaanse variant kan het prima zonder dat het dan flauw wordt. De guacamole, jalapeño en nacho geeft namelijk ook veel smaak. Denk echt het proberen waard 🙂

  1. Damn die ziet er goed uit Thomas ga ik zeker eens proberen

    • Thanks Michael! Vanaf de BBQ natuurlijk ook heerlijk 😉

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

CommentLuv badge