Sinds kort heb ik een sous-vide/slowcooker apparaat in huis en daar kan ik natuurlijk weer wat leuke gerechten mee op tafel zetten. Om de slowcookfunctie te testen heb ik Marokkaanse lamsschenkel uit de slowcooker gemaakt. De typische ingrediënten uit de Marokkaanse keuken zoals ras el hanout, koriander, kaneel, komijn en abrikozen geven een heerlijke smaak aan het lamsvlees en de saus. En ook je keuken gaat er zo lekker van ruiken!

Het is zo handig om ‘s ochtends even het gerecht voor te bereiden, vervolgens zet alles voor zo’n 8 uur in de slowcooker en heb je er bijna geen omkijken meer naar. Een uitvinding hoor! 🙂

Wat is lamsschenkel?

Lamsschenkels zijn afkomstig uit het onderbeen van het lam. Lamsschenkel bestaat uit vlees en een bot (met merg). Per lam kun je dus vier lamsschenkels gebruiken. Dit lamsvlees is ideaal om te stoven en je kunt er vele kanten mee op.

Afhankelijk van de grootte van de slowcooker kun je de lamsbout nog enkele keren omdraaien. Bij grote slowcookers kun je eventueel wat extra bouillon toevoegen, zodat de lamsbout goed onder het vocht staat.

Ingrediënten Marokkaanse lamsschenkel uit de slowcooker

  • 2 lamsschenkels
  • 5 tomaten, in stukken gesneden
  • 300 ml kippenbouillon
  • 1 paprika, in blokjes gesneden
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 2 rode uien, in halve ringen gesneden
  • 3 theelepels gemalen koriander
  • 3 theelepels gemalen komijn
  • 2-3 theelepels ras el hanout
  • een handje abrikozen
  • een flinke snuf kaneel
  • 125 gram couscous (bereid volgens de aanwijzingen op de verpakking)
  • verse peterselie (garnering)

Voor de saus

  • 250 gram Griekse yoghurt
  • verse peterselie
  • harissa

Bereidingswijze Marokkaanse lamsschenkel uit de slowcooker

Zet allereerst de slowcooker aan op de stand low en laat op temperatuur komen. Als je het handmatig moet instellen, kun je kiezen voor 80 graden.

Bestrooi de lamsschenkels met peper en zout. Zet een pan op het vuur met een scheut olijfolie en laat het heet worden. Bak de lamsschenkels op hoog vuur aan tot ze bruin van kleur zijn. Haal ze vervolgens uit de pan en zet apart.

Bak in het achtergebleven braadvocht de ui en knoflook aan tot ze glazig zijn. Leg daarna de lamsschenkels in de slowcooker en voeg de overige ingrediënten toe. Roer alles even goed door.

Het is de bedoeling dat de lamsschenkel zoveel mogelijk onder het vocht komen te staan. Gaar de lamsschenkels voor ongeveer 7 uur. Dan is het vlees zo mals dat je het bot er zo uithaalt.

Recept Marokkaanse lamsschenkel uit de slowcooker - Thomas CulinairOpdienen

pak een mooi bord en schep de couscous erop. Leg dan de groenten uit de slowcooker op de rijst (tip: gebruik een schuimspaan). Leg daarna de lamsschenkels op je bord.

Meng wat  Griekse yoghurt met fijngesneden peterselie en schenk er wat harissa over. Schep wat van het mengsel op het vlees en strooi er wat gesneden peterselie over.

Saha! Oftewel: Eet smakelijk!

Meer inspiratie?

Op zoek naar meer gerechten uit de Mediterraanse keuken? Bekijk dan het overzicht via: overzicht Mediterraanse recepten.

Marokaanse lamsschenkel uit de slowcooker gemaakt?

Dit recept voor Marokkaanse lamsschenkel uit de slowcooker gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!

Overzicht
recipe image
Naam
Marrokaanse lamsschenkel uit de slowcooker
Auteur
Datum
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Gemiddelde beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
13 Comments
  1. Dit lijkt me echt een super lekker recept! Ik heb alleen geen slow cooker, maar ik neem aan dat dit ook wel kan in een gietijzeren pan? Klinkt in ieder geval goed 🙂

    • Thomas

      ja dat kan zeker, je moet het alleen dan wat meer in de gaten houden en de bereidingstijd kan wat verschillen.

  2. Klinkt goed zo’n slowcooker. Is dat ook beter voor behoud van vitamines of weet je dat niet?

    • Thomas

      durf ik niet met zekerheid te zeggen Ellen, maar je gaart het vlees wel langzaam dus dan worden voedingsstoffen beter behouden lijkt me.

  3. Van marrokaanse recepten loopt het water altijd in mijn mond. Ik ben niet heel dol op lam, maar het ziet er smakelijk uit, lekker hoor!

  4. Ik heb al heel wat goede dingen gelezen over een slowcooker. Het lijkt me dan ook erg leuk om hier mee te koken. Dit gerecht ziet er top uit!

  5. Staat ook nog op mijn lijstje: een slowcooker. Liefde voor dit recept. Het klinkt heerlijk (en dat smaakt het vast ook)

  6. Klinkt heerlijk! Ik heb nog nooit een slowcooker gebruikt, maar zeker het proberen waard

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

CommentLuv badge