Heerlijk die zomer, hét seizoen om de BBQ uit de schuur te halen en lekker aan de slag te gaan. Een vast stukje vlees van de meeste BBQ’s zijn spareribs. IN de winkel kun je vele soorten en maten vinden, maar niet altijd is het resultaat even smakelijk. Met een beetje moeite maak je zelf heerlijke malse spareribs van de BBQ. De voorbereiding is eenvoudig, maar neemt wat tijd in beslag, maar kun je prima een dag van te voren doen. Op de dag zelf hoef je dan alleen nog maar de spareribs even af te maken op de BBQ. De spareribs zijn zo mals, dat je de botten er zo schoon uithaalt. Je kunt de spareribs ook in de oven bereiden als je wilt.

Onderstaand recept is geschikt voor ongeveer 5-6 personen. Ieder heeft dan ongeveer twee stukken spareribs, zoals op de foto.

Malse spareribs van de BBQ - Thomas Culinair

Ingrediënten malse spareribs van de bbq

  • ongeveer 2 kilo spareribs
  • 3 tenen knoflook
  • 1 grote ui
  • 6 eetlepels ketjap
  • 3 theelepels gemberpoeder (geraspte verse gember kan ook)
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 2 blokjes runderbouillon
  • 1 of 2 blaadjes laurier
  • zout

voor de marinade

  • 6 eetlepels ketjap
  • 4 eetlepels honing
  • een klein blikje tomatenpuree
  • 3 theelepels gemberpoeder
  • 1 theelepel sambal

 

Malse spareribs van de BBQ - Thomas CulinairVoorbereiding malse spareribs

De voorbereiding kun je heel goed een dag van te voren doen.

Allereerst moet je bij de meeste spareribs het vlies aan de onderzijde verwijderen. Je kunt dit meestal met een mesje iets los snijden en vervolgens met je handen gemakkelijk van het bot trekken. Afhankelijk van de grootte van de spareribs, snijd ik ze meestal in kleinere delen. Dat werkt wat makkelijker.

Zet een grote (soep)pan op het vuur en voeg gekookt water toe. Hak de ui en de knoflook grof en voeg het toe in de pan. Daarna voeg je de bouillonblokjes, komijn, gember en laurierblaadjes toe. Roer alles even goed door, zodat de bouillonblokjes gesmolten zijn.

Hierna voeg je de spareribs toe in de pan. Voeg daarna zoveel water toe, zodat de spareribs onder staan.

Breng aan de kook en laat de spareribs zo’n 2 uur rustig door garen. De spareribs zijn klaar als je de botten al aardig loszitten en je ze er zo uit zou kunnen trekken.

Zet het vuur uit en schep de spareribs voorzichtig uit de pan op een bord en laat afkoelen. Als de spareribs zijn afgekoeld kun je ze afgedekt in de koelkast bewaren, totdat je de spareribs op de BBQ gaat bereiden.

Marinade voor spareribs

Dit is makkelijk. Doe alle ingrediënten voor de marinade in een kommetje en meng goed door. Gebruik een kwastje om de spareribs in te smeren.

Spareribs bereiden op de BBQ

Het mooiste is als je een beetje de temperatuur van de BBQ kunt beheersen. Hiervoor kun je bij veel barbecues schuifjes en/of deksels gebruiken. Daarnaast is het fijn als je de temperatuur van de barbecue kunt aflezen. Mocht je een simpele barbecue hebben, zonder al teveel toeters en bellen… geen probleem! Maar let even goed op en loop niet direct weg bij het vlees. De marinade kan bij hoge temperaturen en onoplettendheid gemakkelijk aanbranden 😉 Is de temperatuur wat lastig te beheersen en is het echt heel warm, dan kun je de spareribs ook afdekken in aluminiumfolie en ze dan op de bbq bereiden.

Smeer allereerst spareribs aan beide kanten in met de marinade en zet ze klaar. Ik vind het zelf het makkelijkste om de spareribs in te smeren en vervolgens direct op de bbq te leggen.

Zorg ervoor dat je een stuk hebt met directe hitte (boven de kolen) en indirecte hitte (een stuk zonder kolen). Het fijnste is als je de bbq op een temperatuur van ongeveer 150 graden kunt krijgen.

Leg de spareribs met de bovenkant naar onder op de directe hitte, voor ongeveer 1 à 2 minuten. Let erop dat het niet te heet is, want dan kan de marinade verbranden. Draai de spareribs dan om en schuif ze naar de kant van de indirecte hitte. Verwarm ze door en bestrijk ze tussendoor nog een keer met de marinade.

De spareribs zijn lekker opgewarmd na zo’n 10 minuten. Haal de spareribs van de bbq en bestrijk ze eventueel nog met wat marinade.

Eet smakelijk!

Malse spareribs van de BBQ gemaakt?

Heb jij dit recept voor malse spareribs van de BBQ gemaakt? Ik lees graag hoe het gesmaakt heeft. Laat gerust je comment achter of gebruik @thomasculinair of #thomasculinair.

Overzicht
recipe image
Naam
Malse spareribs van de barbecue
Auteur
Datum
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Gemiddelde beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
13 Comments
  1. anne

    Krijg er meteen zin in! Overzichtelijk geschreven, fijn!

  2. Jessie

    Hm, ik zie het al voor me. De vrouw mag de marinade maken maar de man legt natuurlijk het vlees op de BBQ 🙂 Maarre… jouw spareribs zien er verdomd lekker uit!

    • Kriston

      hahaha, ik heb er beeld bij! Maar als het op vlees aankomt heb ik zelf liever de regie in handen… dat dan weer wel 🙂

  3. Het is veelte vroeg, maar ik krijg trek en zin in bbq. Zelf heb ik het door het gekluif nooit zoveel zin in spare ribs, dit zou een goed recept zijn om het weer eens te beginnen.
    Bianca Schrijft onlangs geplaatst…Boekenaanschaf juni 2017My Profile

  4. Ik eet al even geen vlees. De tijd dat ik dat wel at kon ik altijd erg genieten van spareribs. Dus ik begrijp heel goed dat dit een prettig gerecht kan zijn!

  5. Weer een heerlijk recept! Dit weekend gaat de bbq aan en ik kan niet wachten om dit te proberen!

  6. Marly

    Ik heb ze deze week gemaakt. Op de bbq bereid. Ze waren heerlijk maar konden wat mij betreft wat pittiger zijn en wat meer smaak hebben door en door. Maar daar ga ik volgende keer aan werken. Maar een prima recept.

    • Kriston

      leuk dat je ze gemaakt hebt Marly. Je zou nog wat pit in de bouillon kunnen doen door een rode peper mee te koken en voor de saus nog wat extra sambal te gebruiken. Dit gerecht is wat dat betreft wel wat veilig, maar daardoor erg toegankelijk (toch?) 🙂

  7. Het recept klinkt goed. Meteen maar aan de slag dan.
    Nu wachten. Moet 2 u koken.🙁
    BBQ-en doen we morgen!
    Volgens mij een recept wat voor iedereen zal smaken. Groot en klein!

    • Thomas

      Leuk dat je dit recept maakt Marja. Het gaat vast smaken, succes!:)

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

CommentLuv badge