Kwartel in bier bereid - Thomas CulinairVanaf deze week heb ik vakantie en die ben ik gisteren maar eens goed begonnen om voor het eerst kwartel te bereiden. Ik heb kwartel bereid in bier en daarbij wat verse groente geserveerd. Je kunt er eventueel ook nog frieten uit de oven bij maken. Ik heb Leffe Blond gebruikt, de zoetige en fruitige smaak combineert erg goed met de kwartel.

De laatste tijd kan ik steeds meer genieten van speciaalbier, zoals je wellicht hebt gezien op mijn Instagram. Wat is nou mooier om twee “liefdes” te combineren? Men heeft het vaak over wijn-spijs combinaties, maar bier-spijs combinaties worden ook steeds populairder en ik ben fan!

Onderstaande ingrediënten zijn geschikt voor twee personen.

Ingrediënten kwartel bereid in bier

  • 4 kwartels
  • 2 flesjes blond bier (ik heb Leffe Blond gebruikt)
  • paddenstoelen mix
  • een halve winterwortel
  • 1 rode ui
  • 1 paprika
  • lente ui
  • 3 tenen knoflook
  • paar takjes rozemarijn
  • boter
  • olijfolie
  • peper en zout

 

Bereidingswijze kwartel bereid in bier

Laat allereerst de kwartels goed op kamertemperatuur komen.

Dep de kwartels droog en vul ze met een halve teen knoflook en klein takje rozemarijn. Kwast de kwartels vervolgens in met wat olijfolie. Bestrooi ze dan rondom met oregano en peper en zout. Je kunt de kruiden ook eventueel op een snijplank leggen en de kwartel er doorheen wentelen.

Zet een koekenpan op het vuur en laat goed heet worden. Schenk er dan een flinke scheut olijfolie in met een klont boter. Laat even bruisen en bak vervolgens de kwartels op hoog vuur, aan elke zijde, aan. Bak de kwartels voor een goede 5 minuten, totdat ze mooi bruin van kleur zijn.

Zet het vuur laag en schenk het blond bier in de pan. Leg een deksel schuin op de pan en laat de kwartels zo’n 15 minuten garen. Ik heb de kwartels op de rug gegaard, zodat het mooie bruine velletje op de borst niet zo zacht werd.

Nu kunnen we de groente voorbereiden, het bakken doen we zo’n 10 minuten voordat de kwartels uit de pan gehaald worden.

Kwartel in bier bereid - Thomas Culinair

Groente bereiden

Snijd de rode ui in halve ringen, de lente ui in mooi schuine stukken, de wortel in plakjes en dan de paprika in blokjes. De stukken mogen best groot gesneden zijn. Borstel hierna de paddenstoelen schoon en snijd de onderkanten weg.

Zet een pan op het vuur en voeg een scheut olijfolie toe. Doe de rode ui in de pan en laat glazig worden. Voeg dan de plakjes wortel toe en pers een knoflookteen boven de pan. Laat enkele minuten bakken. Voeg dan de rest van de groente toe, maar houdt de groene blaadjes van de lente ui nog even apart. Die hoeven alleen de laatste paar minuten even mee te garen.

Schenk wat van de jus waar de kwartel in gegaard wordt bij de groente en laat zo’n 5 minuten stoven. Schep regelmatig om.

Opdienen

Pak een mooi bord en schep wat van de groente (niet teveel jus) in het midden van het bord. Haal de kwartels uit de pan zet ze even rechtop, zodat de jus aan de binnenzijde eruit kan lopen. Als je dit niet doet, loopt de jus al snel over je bord en ik vond dat een beetje zonde van de opmaak.

Dat is het, eet smakelijk!

Kwartel bereid in bier gemaakt?

Heb jij dit recept voor kwartel bereid in bier gemaakt? Dan hoor ik graag hoe het gesmaakt heeft. Laat gerust een comment achter of tag met op Social Media of gebruik #thomasculinair.

 

12 Comments
  1. Ziet er goed uit zeg! Heb eigenlijk nog nooit kwartel gegeten, smaakt dat zoals kip of kalkoen of..?

    • Kriston

      Het is wel vergelijkbaar met kip, het heeft een wat zachte smaak.

  2. Klinkt zoooooo lekker!! Ga het binnenkort zéker proberen!

    • Kriston

      haha, bij een kip of kalkoen is dat niet anders natuurlijk. Maar misschien komt het omdat het zo’n klein vogeltje is dat het wat ‘schattiger’ en dus zieliger lijkt?

  3. Mooie combi! Zeker leuk om ook zelf eens te maken.

  4. Als ik niet veganistisch zou eten, stond dit zeker op mijn menu. Het ziet er heerlijk en professioneel uit.

  5. Oh wat ziet dat er lekker uit. Nog nooit iets in bier bereid, maar wat niet is… 😉 En je website ziet er heel mooi en overzichtelijk uit. Ga ik opslaan voor als ik nog eens een recept zoek.

    • Kriston

      bedankt voor je leuke reactie Corine!

  6. jeroen

    Het staat op het menu voor een culinaire eetclub voor morgen. Spannend

    • Thomas

      Wat leuk om te lezen Jeroen, ben erg benieuwd naar het resultaat! 🙂 En natuurlijk veel succes.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

CommentLuv badge