Nu het wildseizoen weer van start is gegaan, werd het tijd om de keuken in te duiken en een lekker wildrecept te creëren. Ik had een hertenbiefstuk gescoord en daar het volgende recept mee bedacht: Hertenbiefstuk met biersaus en daarbij een mooie wortelpuree en wat paddenstoelen. Een leuk en lekker seizoensgerechtje dacht ik. Daarnaast vind ik het leuk om bier spijs combinaties te maken, net even anders dan de bekende combinaties met wijn.

Ter garnering en voor een soort knapperig effect heb ik wat pitjes van de granaatappel gebruikt. Kleine zoete smaakbommetjes in je mond en samen met de wat zoetige saus combineert het goed met de smaak van wild. Voor de kleur heb ik nog wat blaadjes van spruiten geblancheerd.

Hertenbiefstuk met biersaus - Thomas Culinair

Onderstaand recept is geschikt voor twee personen

Ingrediënten Hertenbiefstuk met biersaus

  • 2 hertenbiefstukken (op kamertemperatuur)
  • een hand wortels (schoongemaakt en in stukken gesneden)
  • 2 tot 3 aardappelen, geschild.en in stukken gesneden
  • Sap van een halve sinaasappel
  • doosje paddenstoelenmix
  • een handje pitjes van granaatappel
  • Geblancheerde spruitenblaadjes (optioneel)
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • olijfolie
  • water
  • peper en zout

Voor de biersaus

  • 1 flesje donker bier (Leffe Bruin)
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 plak ontbijtkoek
  • half blokje bouillon
  • 2 jeneverbessen
  • 1 laurierblaadje
  • balsamicoazijn
  • paar blaadjes rozemarijn
  • takje tijm
  • boter
  • peper en zout

Bereidingswijze Hertenbiefstuk met biersaus en wortelpuree

Allereerst beginnen we met de wortelpuree. Zet een pan op het vuur met een klontje boter en fruit de ui en knoflook. Schep de ui en knoflook uit de pan en zet apart. Voeg hierna de aardappelen toe en kook ze ongeveer 10 minuten in water met het sinaasappelsap. Voeg daarna de wortelen toe en kook het tot de aardappelen en wortelen gaar zijn. Giet de aardappelen en wortelen af en voeg de knoflook en ui toe. Voeg een scheutje melk toe en stamp dan alles goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.

Bereidingswijze Biersaus

Bak ondertussen in een klein pannetje de ui en knoflook glazig in een klontje boter. Voeg een glas donker bier toe (ik koos voor Leffe Bruin) en een half blokje bouillon. Voeg hierna de jeneverbessen, laurier, tijm, rozemarijn een scheutje balsamicoazijn en water toe. Laat het geheel vervolgens wat inkoken. Voeg dan wat ontbijtkoek toe om de saus aan te dikken. Breng naar wens op smaak met peper en zout.

Recept hertenbiefstuk met biersaus - Thomas Culinair

Bereidingswijze Hertenbiefstuk

Dan is het tijd om de hertenbiefstukken te bakken. Het is belangrijk dat ze op kamertemperatuur zijn. Zet een pan op het vuur en laat goed heet worden. Dep de hertenbiefstukken droog met keukenpapier.

Bestrooi de hertenbiefstukken met zout en peper. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de hertenbiefstukken vervolgens op hoog vuur aan. Bak de onderkant voor 3 minuten, zodat het mooi bruin is. Voeg vervolgens een klont boter toe en bak hierna de andere zijde ook zo’n 3 minuten tot het mooi goudbruin van kleur is. Haal de biefstukken uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.

In het bakvet bakken we de paddenstoelen.

Bereidingswijze paddenstoelen

Borstel de paddenstoelen schoon en snijd de onderkanten waar nodig van de paddenstoel. Bak de paddenstoelen daarna in het bakvet van de hertenbiefstuk tot ze gaar zijn.

Opmaak hertenbiefstuk met biersaus

Tijd om de borden mooi op te maken. Pak een mooi bord en schep een streep wortelpuree in het midden van het bord. Snijd de hertenbiefstuk in mooie plakken en leg deze dan op de wortelpuree. Hierna zet en/of leg je wat paddenstoelen op het bord. Het staat leuk om enkele rechtop te zetten, andere leg je gewoon op bord. Leg daarna een paar geblancheerde spruitenblaadjes op het bord.

Strooi tenslotte garnering en voor de zoete touch wat pitjes van granaatappel over het bord en serveer de biersaus er apart bij.

Eet smakelijk!

Meer inspiratie?

Op zoek naar meer inspiratie voor wildrecepten? Kijk dan eens naar het recept voor Hazenrugfilet met wildsaus of Kwartel bereid in bier.

Dit recept gemaakt?

Heb jij dit recept voor Hertenbiefstuk met biersaus gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter en gebruik #thomasculinair of tag me even. Vind ik leuk om te lezen!

9 Comments
  1. Wat een leuke combi en je hebt het bord prachtig opgemaakt. Leuk om het zo te serveren, ziet er heel smakelijk uit!

  2. o wauw hier kan ik thuis wel mee aankomen!

  3. klinkt heerlijk! Die wortel puree ga ik binnenkrt eens proberen op deze manier…

  4. Ik denk dat dit echt een recept is voor mijn vriend, een heerlijk stukje vlees met een biersausje…

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

CommentLuv badge