Haringtartaar met biet en appel - Thomas CulinairHet seizoen van de Hollandse Nieuwe is weer begonnen. Overal kun je nu genieten van heerlijke haring. Meestal eet ik de Hollandse Nieuwe gewoon zo met de hand met wat uitjes, maar het leek me leuk er eens iets anders mee te maken. Dit resulteerde in een mooi voorgerecht of lunch: Haringtartaar met biet en appel. Gemixt met een saus van bieslook, mierikswortel en yoghurt.

Een lekker gerechtje met verschillende structuren en smaken. Het zoete van de biet het frisse van de appel en het knapperige van augurk combineren goed met haring. Ook de subtiele smaak van mierikswortel in de saus vond ik erg geslaagd. Het is een eenvoudig gerechtje om te maken. Daarnaast is het ook erg gezond. Het enige wat je hoeft te doen is wat snij- en mixwerk, dat kan toch iedereen?

Onderstaand gerecht is geschikt voor twee personen. Je kunt het ook serveren als amuse in een klein schaaltje of glaasje. Dan kunnen er 4-6 mensen van eten.

Ingrediënten haringtartaar met biet en appel

  • 2 haringen (Hollandse NIeuwe)
  • een gekookte biet
  • een sjalot
  • halve friszure appel (Golden Delicious)
  • 1 augurk
  • een paar takjes dille
  • peper en zout
  • optioneel: een handje gemixte sla

voor de saus

  • 4-5 stengels bieslook
  • theelepel mierikswortelcreme (in potjes te koop)
  • 2-3 eetlepels yoghurt

Bereidingswijze haringtartaar met biet en appel

We beginnen met het maken van de saus die door de haringtartaar gaat. Snijd allereerst stuk of vier stengels bieslook fijn en doe in een kommetje. Voeg daarna een theelepel mierikswortelcrème toe samen met twee eetlepels yoghurt. Meng het geheel even goed door elkaar en zet even apart.

Snijd allereerst de sjalot fijn en doe het in een kom. Snijd vervolgens de appel, biet en augurk in blokjes en voeg ze toe in de kom. Hierna snijd je de haring eerst in de lengte doormidden of door drieën, zodat je er blokjes van kunt snijden. Het mooiste is als alle verschillende soorten blokjes ongeveer even groot zijn.

Voeg de blokjes haring toe aan de overige ingrediënten. Snijd daarna de dille fijn en voeg het samen met de saus toe en roer het geheel voorzichtig door elkaar. Breng naar wens op smaak met peper en zout.

Opmaak bord

Pak een mooi bord en leg in het midden een handje gemixte sla. Pak een kookring en zet deze bovenop de sla. Vul de kookring met haringtartaar en druk een beetje aan. Verwijder de kookring en leg ter garnering nog enkele kleine stengels bieslook op de haringtartaar.

Eet smakelijk!

Tartaar van Hollandse Nieuwe - Thomas CulinairMeer visrecepten?

Op zoek naar meer gerechten met vis? Bekijk dan het overzicht via: overzicht visrecepten.

Haringtartaar met biet en appel gemaakt?

Heb jij dit recept voor haringtartaar met biet en appel gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!

Samenvatting
recipe image
Naam
Haringtartaar met biet, appel en augurk
Toegevoegd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Gemiddelde beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

15 Comments
  1. ziet er een goed receptjes uit!
    normaal niet zo’n fan van rode biet, maar ik denk dat de combinatie met appel het wel lekker maakt

    groetjes,

  2. Priscilla

    Ik ben zelf echt geen fan van haring, maar de haring liefhebbers zullen dit vast geweldig vinden!

    • Thomas

      dat hoor ik vaker, maar in dit gerecht is de smaak wat zachter en niet zo typisch ‘vissig’ 🙂

  3. Ohh wat een bijzonder gerecht! 🙂 Ik eet nooit haring maar ik vind het wel erg lekker. De combinatie met biet en appel klinkt goed! 🙂

    • Thomas

      ik denk dat als je niet echt van haring houdt je dit beter kunt waarderen. Het typische ‘vissige’ gaat er door de overige ingrediënten een beetje af.

    • Thomas

      dan zul je deze ook wel kunnen waarderen denk ik 🙂

    • Thomas

      Ik denk dat je het op deze manier veel beter kunt waarderen. Ik snap wel dat mensen haring soms een beetje te heftig vinden, in dit gerecht is het veel meer gebalanceerd met de overige smaken.

  4. Lekker! Vooral in combi met het zoetje & zuurtje van de biet en appel.

  5. Wat een leuk idee om van de haring tartaar te maken. Het lijkt me dat dit echt heel lekker smaakt. Ik ga hier thuis doorgeven want we hebben hier veel haringliefhebbers!

    • Thomas

      Leuk Laura, het is weer eens wat anders zo he 🙂

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

CommentLuv badge