Recept gerookte zalm met witte asperges - Thomas CulinairHet aspergeseizoen is afgelopen week officieel van start gegaan! Tijd om weer eens een lekker aspergegerecht te maken, dit keer gerookte zalm met witte asperges. Zalm en asperge is namelijk een prima combinatie.

De witte asperges heb ik bereid in mijn sous vide apparaat. Het resultaat is super, vol van smaak met nog een lekkere bite. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen een sous vide apparaat in huis heeft, maar dan kun je ze gewoon koken. Natuurlijk heb ik de schillen en onderkant van de witte asperges weer gebruikt om aspergesoep mee te maken, zo wordt het hele product gebruikt! 🙂

In dit gerecht heb ik wel een bijzonder stukje zalm gebruikt, namelijk “bakzalm” van Rokerij Zuidvenne. Al eerder schreef ik over dit mooie bedrijf in Zutphen. Laatst sprak ik Bjorn en die vertelde me over een nieuw product, namelijk de “bakzalm”.

Bakzalm: Gerookte zalm om te bakken

Bij gewone gerookte zalm is het niet lekker om deze te bakken, omdat er dan een erg overheersende rooksmaak ontstaat en de zalm snel droog wordt. De bakzalm van Zuidvenne is zo gerookt, dat je deze thuis nog wel kunt bakken. Op deze manier krijg je een hele subtiele rooksmaak en kun je de zalm ook voor veel hoofdgerechten gebruiken. Ik mocht de bakzalm proberen en heb daar dus dit heerlijke gerecht mee gemaakt.

Asperges zijn gezond!

Asperges zijn een gezonde groente, met name door de stof asparagine. Deze stof kan een gunstige werking hebben op een lage bloeddruk, nierfunctiestoornissen, hartkloppingen en leverkwalen. Daarnaast bevatten asperges veel vitaminen, zoals vitamine B1, B2, C, E, K en foliumzuur. Asperges werken bloedzuiverend en kan als vocht afdrijvend middel worden gebruikt bij blaas- en nierfunctiestoornissen. Met deze eigenschappen zou je het dus best in het rijtje superfoods kunnen zetten.

Het aspergeseizoen loopt van begin april tot en met 24 juni en onderstaand recept is geschikt voor twee personen.

Ingrediënten gerookte zalm met witte asperges

  • 2 moten bakzalm (natuurlijk kan gewone zalm ook)
  • 500 gram witte asperges
  • een zak krieltjes
  • halve citroen
  • 50 gram ongezouten margarine (of boter)
  • verse dille
  • olijfolie
  • peper en zout

Witte asperges sous vide bereiden - Thomas CulinairWitte asperges sous vide bereiden

Zet het sous vide apparaat klaar, vul met water en laat warm worden op een temperatuur van 88 graden.

Schil de asperges rondom met een dunschiller en verwijder ongeveer 2 centimeter van de harde onderkant. Ik vind het zelf prettig om de asperges twee maal te schillen, zodat je zeker bent dat je geen ‘draadjes’ meer tegenkomt tijdens het eten.

Rasp de schil van een een halve citroen.

Bestrooi de asperges met zout en doe ze samen met de helft van de citroenrasp en de suiker in een vacumeerzak. Schenk er een scheutje olijfolie bij en hussel alles voorzichtig door elkaar. Schik de witte asperges naast elkaar en vacumeer ze met behulp van een vacumeermachine. Mocht je deze niet hebben, dan kun je de zak ook open laten aan de bovenzijde. Laat het dan voorzichtig in het water glijden en je zult zien dat de lucht er langzaam uitgaat.

Gaar de witte asperges in het sous vide apparaat voor zo’n 30 minuten. Dan hebben ze nog een lekkere bite. Vind je iets zachtere asperges lekkerder? Dan kun je ze nog zo’n 5-10 minuten verder garen.

Bereiding krieltjes

Als de asperges aan het garen zijn, kun je de krieltjes bereiden. Zet daarvoor een koekenpan op het vuur en bak de krieltjes, in een scheutje olijfolie, in ongeveer 20 minuten gaar en mooi bruin van kleur. Schep ze regelmatig even om. Breng op smaak met een snufje zout.

Bereiding citroenbotersaus

Laat de boter smelten in een pannetje. Giet het sap van een halve citroen in de pan en laat enkele minuten bruisen. Voeg dan het andere deel van de citroenrasp bij en breng op smaak met peper en zout.

Giet de citroenbotersaus in een apart bakje en serveer bij de gerookte zalm met witte asperges.

Bereiding bakzalm

Zet een pan op het vuur en laat deze goed heet worden. Schenk er een scheut olijfolie in en bak de gerookte bakzalm kort op de huid. Check of de huid krokant is en bak de andere kant nog een minuutje op lager vuur.

Ik vind de smaak zo heerlijk en gebruik geen extra kruiden op de bakzalm.

Opmaak bord gerookte zalm met witte asperges

Pak een mooi bord en leg een aantal witte asperges in het midden. Leg vervolgens de bakzalm op de asperges en schep wat krieltjes op het bord. Schenk iets van de citroenbotersaus over de witte asperges en krieltjes. Snijd wat dille fijn en strooi over het gerecht. Serveer de rest van de citroenbotersaus er apart bij.

Eet smakelijk!

Recept gerookte zalm met witte asperges - Thomas Culinair

Bakzalm proberen?

Als je ook eens aan slag wilt met bakzalm moet je zeker eens langsgaan bij Ambachtelijke Rokerij Zuidvenne in Zutphen. Naast bakzalm kun je er ook terecht voor gerookte paling, gerookte makreel en gerookte zalm. Daarnaast rookt men zeezout in verschillende variaties.

Ambachtelijke Rokerij Zuidvenne
Mercuriusweg 12d
7202 BS, Zutphen
06 – 81 20 42 92
info@zuidvenne.com
Rokerij Zuidvenne

 

Meer asperge recepten?

Het aspergeseizoen duurt nog even, zoek je meer asperge recepten? Kijk dan eens naar mijn overzicht: Asperge recepten.

Gerookte zalm met witte asperges gemaakt?

Heb je dit recept voor gerookte zalm met witte asperge gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!

Overzicht
recipe image
Naam
Gerookte zalm met witte asperges
Auteur
Datum
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Gemiddelde beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
12 Comments
  1. Zalm vind ik heerlijk, maar asperges echt niet! Vind ze er al niet lekker uitzien… mijn man wel en heb ze weleens voor hem gemaakt kan hem hier ook weleens mee verassen en dan eet ik alleen de zalm
    Krystle/Batboy onlangs geplaatst…DreigmailMy Profile

    • Thomas

      Bedankt voor je reactie Krystle. Vroeger lustte ik ze zelf ook niet hoor. Heb dat later toch weten te waarderen en vind ze nu echt heerlijk 🙂

  2. Yumm ik ben dol op zalm EN asperges dus dit is perfect voor mij 😀 Ik ben heel benieuwd hoe de bakzalm smaakt, lijkt me erg lekker!

  3. Priscilla

    Mmm, dat ziet er lekker uit! Ik ben sowieso dol op zalm en asperges.

  4. Ohw lekker!!! Ik krijg er spontaan zin in! Die combinatie is ook zalig! En ook nog eens gezond, wat willen we nog meer!

  5. Als je eens iets anders met zalm wil proberen: op een ovenplank in de oven of op een bbq-plankje op de bbq! (te koop bij ROOKmetSMAAK)
    Echt heerlijk! 🙂

    • Thomas

      Jaaaa, die rookplankjes! Daar wil ik ook nog eens met ‘prutsen’ op de BBQ aankomende zomer 🙂

  6. bij het zien van het woord sous vide heb ik al meteen een verkeerde associatie, dat aten wij namelijk in de zorg op het werk en dat vreselijk. dit ziet er goed uit, doe mij die zalm maar!

    • Thomas

      oh haha, nou dit was echt super. Gewoon lekker nog een beetje een bite en leek echt voller van smaak dan gewoon in water gekookt. Geen doorgekookte, slappe asperges ofzo haha.

  7. Dit ziet er erg lekker uit! Ik wil binnenkort ook graag asperges maken, maar tot nu toe grijp ik elke keer mis in de winkel, elke keer uitverkocht.

    • Thomas

      Oh dat is altijd erg balen als je misgrijpt in de winkel!

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

CommentLuv badge