Had ik al eens verteld, dat ik voorzitter van de bavette fanclub ben? 🙂 Echt een mooi stukje vlees. Ik gaf je al eens een recept voor bavette van de BBQ en bavette met paddenstoelen. Dit keer een lekker recept van gemarineerde bavette met geroosterde wortelen, sperziebonen met spek en gegrilde bosui. De bavette wordt op smaak gebracht met een eenvoudige marinade, vervolgens bak je de gemarineerde bavette kort in de grillpan.

Onderstaand recept is geschikt voor twee personen. De hoeveelheden kun je eenvoudig naar eigen inzicht aanpassen.

Recept gemarineerde bavette - Thomas Culianir

Ingrediënten gemarineerde bavette

  • Bavette (ongeveer 400 gram)
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rode peper, fijngehakt met of zonder zaadjes
  • twee handjes sperziebonen
  • reepjes ontbijtspek (werkt beter dan ronde plakjes)
  • handje wortelen
  • honing
  • paar takjes rozemarijn
  • olijfolie
  • boter
  • peper en zout

Voorbereiding gemarineerde bavette en groente

Allereerst maken we de marinade door de knoflooktenen te persen boven een kom. Voeg dan de gesneden rode peper toe. Voeg een flinke snuf zout toe. Hierna voeg je een flinke scheut olijfolie toe en roer je alles goed door elkaar. Neem dan een grote diepvrieszak en voeg de bavette en marinade toe. Masseer de marinade in en laat de bavette zo lang mogelijk marineren. Hoe langer, hoe beter de smaak! Draai de zak regelmatig en masseer de marinade weer even in het vlees.

Maak de boontjes schoon en kook ze beetgaar in ongeveer 6 tot 8 minuten. Laat ze iets afkoelen. Maak gelijke porties van de boontjes. Wikkel om elke portie een reep ontbijtspek en zet klaar voor later gebruik.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schraap de wortelen schoon en leg ze in een ovenschaal. Schenk er wat olijfolie en honing over en leg er enkele takjes rozemarijn bij. Strooi er dan nog wat zout en peper over en hussel alles even door elkaar. Gaar de wortelen 20-30 minuten in de oven en schep ze halverwege een keer om.

Recept gemarineerde bavette - Thomas Culianir

Bereiding gemarineerde bavette en groente

Zet een grillpan op het vuur en laat gloeiend heet worden. Haal daarna de bavette uit de zak en laat de marinade eraf lopen. Dep dan even droog met keukenpapier.

Leg de bavette in de grillpan en bak de bavette aan beide zijden op hoog voor voor ongeveer 2 tot 3 minuten, zodat de bavette mooi van kleur is. Zet hierna het vuur lager en laat naar wens nog enkele minuten garen. Ik houd zelf van rare tot medium rare. Voor een medium gebakken bavette laat je het nog zo’n 2 tot 3 minuten op gematigd vuur bakken. Haal de bavette uit de pan en laat ongeveer 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.

Als de gemarineerde bavette aan het rusten is, bakken we de boontjes en de bosui.

Snijd de onderkant van de bosui af en het bovenste gedeelte van de bladeren. Bak de bosui op hoog vuur in de grillpan, totdat het zacht is en bruin gebakken.

Bak de boontjes met spek ongeveer 5 minuten in een koekenpan, zodat het spek mooi van kleur is.

 

Bord opmaken

Pak een mooi bord en verwarm het even kort in de magnetron of oven, omdat het eten dan minder snel afkoelt.

Snijd de gemarineerde bavette in mooie dunne plakjes en leg het daarna dakpansgewijs op het bord. Leg dan enkele rolletjes boontjes met spek bij, voor het effect is het leuk als je er eentje rechtop zet. Mocht het niet goed blijven staan, dan kun je met een mes een stukje van de onderkant af snijden.

Leg hierna wat van de geroosterde wortelen en bosui op het bord. Serveer de rest van de groente er eventueel apart bij.

Eet smakelijk!

Gemarineerde bavette gemaakt?

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter en gebruik #thomasculinair of tag me even. Vind ik leuk om te lezen!

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

CommentLuv badge