Vandaag een soort “Mystery box challenge” in eigen huis; het maken van een gerechtje met de ingrediënten die ik in huis heb. Ik had nog varkenshaas in huis en heb daar een gerecht omheen bedacht. Ik had wel even nodig om een compleet hoofdgerecht te bedenken, maar het is aardig gelukt 🙂 Resultaat is een gerecht van gegrilde varkenshaas met rode portsaus, gekarameliseerde witlof, aardappelpuree met champignons en spek. Onderstaand gerecht is geschikt voor 2 personen.

Gegrilde varkenshaas met rode portsaus - Thomas CulinairComponenten

  • Gegrilde varkenshaas met portsaus
  • Gekarameliseerde witlof
  • Aardappelpuree met champignons en spek

 

Ingrediënten gegrilde varkenshaas met portsaus

  • 1 grote varkenshaas (of 2 kleintjes)
  • 200 ml rode port (rode wijn kan ook)
  • 200 ml runderbouillon
  • 1 sjalotje
  • 3 laurierblaadjes
  • Allesbinder (maizena kan ook)

 

Ingrediënten witlofgegrilde-varkenshaas-ingredienten

  • 2 stronkjes witlofgekarameliseerde
  • 5 eetlepel honing
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Ingrediënten aardappelpuree

  • 2 a 3 aardappelen
  • Champignons
  • 2 plakjes gesneden ontbijtspek (of spekreepjes)
  • Knoflookpoeder
  • Paar takjes gesneden bieslook (of peterselie)
  • Melk
  • Peper en zout

 

Bereidingswijze van alle componenten

Hieronder is de bereidingswijze van alle componenten te vinden. Het is handig om te beginnen met de aardappelen, omdat deze de meeste tijd nodig hebben om gaar te worden. Het maken van de gegrilde varkenshaas en het bakken van de witlof neemt niet zoveel tijd in beslag.

Bereidingswijze aardappelpuree

Schil allereerst de aardappelen en snijd ze in stukken. Zet ze in een pan met water en zout op het vuur. Kook de aardappelen in zo’n 20 minuten gaar. Doe het gesneden ontbijtspek in een koekenpan en bak het aan. Snijd de champignons in kleine stukjes en voeg ze toe bij de spekjes tot ze bruin zijn. Als de aardappelen op staan kun je alvast beginnen met de rode portsaus. Giet de aardappelen af als ze gaar zijn en laat ze even droogstomen. Daarna voeg je wat melk toe en pureer de aardappelen met een stamper tot een mooie puree. Voeg wat knoflookpoeder en de gesneden bieslook toe en roer alles goed door. Voeg als laatste de champignons en spek toe en breng naar wens op smaak met peper en zout.

Rode portsaus

Als de aardappelen gekookt worden kun je ondertussen beginnen met de rode portsaus. De varkenshaas en witlof zijn snel klaar en worden als laatst klaargemaakt. Snijd een sjalotje fijn en bak even aan in een steelpannetje met wat boter of olie. Voeg de rode port, runderbouillon en laurier toe in een steelpannetje en zet op het vuur. Laat het inkoken tot het een beetje stroperig wordt. Maak de saus af door wat allesbinder toe te voegen. Roer het geheel door tot de portsaus de gewenste dikte heeft. Breng de portsaus naar wens op smaak met peper en zout.

Witlof karameliseren

Snijd de witlof over de lengte doormidden. Zet een pan op het vuur en doe wat olijfolie in de pan, voeg daarna halve witlofstronkjes toe en bak de witlof zo’n 5 minuten. Voeg dan de honing toe en laat het geheel gaar worden. Draai de stronkjes witlof af en toe om, zodat de witlof goed gekarameliseerd wordt en een zoete smaak krijgt. Als de honing toegevoegd is, kun je beginnen met het bakken van de varkenshaas.

Bereiden gegrilde varkenshaas

Zet de grillpan op het vuur en laat goed heet worden. Snijd de varkenshaas in mooie gelijke medaillons en smeer in met wat olijfolie en strooi er vervolgens peper en zout over. Leg de varkenshaasmedaillons in de grillpan en gril elke kant enkele minuten. Ik bak de gegrilde varkenshaas het liefste kort, zodat het nog mooi rosé van binnen is. Haal de varkenshaasmedaillons uit de pan en dek het ongeveer 5 minuten af met aluminiumfolie, zodat de vleessappen door vlees kunnen trekken.

 

Opdienen

Gegrilde varkenshaas met portsaus

Gebruik een kookring om de aardappelpuree in een mooie vorm op het bord te krijgen. Leg daarna de gegrilde varkenshaas dakpansgewijs op het bord en giet de rode portsaus over de varkenshaas. Leg dan één of twee stronkjes gekarameliseerde witlof toe. Je kunt als garnering nog wat gesneden bieslook en/of fijngesneden paprika over het bord strooien en om het af te maken nog wat portsaus op het bord lepelen.

Gegrilde varkenshaas met rode portsaus gemaakt?

Heb je dit recept voor gegrilde varkenshaas met portsaus gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Vind ik leuk om te lezen!

2 Comments
  1. Wat een leuk idee om ook serveersuggesties te geven. Ziet er goed en lekker uit.

    • Kriston

      Bedankt voor je leuke reactie!

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

CommentLuv badge