Afgelopen week werd er heerlijk verse zeekraal uit Zeeland voor me meegenomen. Ik had nog een mooie moot zalm liggen en heb er een lekker en eenvoudig gerecht van gemaakt: gebakken zalm met zeekraal en geroosterde tomaatjes uit de oven. Je kunt er eventueel nog wat aardappeltjes bij eten.

Je kunt zeekraal rauw eten, maar voor de variatie heb ik de zeekraal dit keer even geroerbakt met een uitje en een teentje knoflook. Zeekraal is een gezonde groente en is lekker knapperig met een zilte smaak.

Gebakken zalm met zeekraal - Thomas CulinairIngrediënten gebakken zalm met zeekraal

  • 1 moot zalm (met huid)
  • een flinke hand verse zeekraal
  • een hand cherry tomaatjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • oregano
  • tijm
  • olijfolie
  • boter
  • peper en zout

Laat de zalm ongeveer een half uur van te voren op kamertemperatuur komen. We beginnen met de tomaatjes uit de oven, als ze in de oven staan kunnen we aan de slag met de zalm en zeekraal.

Bereidingswijze tomaatjes uit de oven

Verwarm de oven voor op 220 graden. Spoel de tomaatjes even af met water. Leg de tomaatjes in een ovenschaal en schenk er olijfolie over. Strooi er vervolgens gedroogde oregano en wat tijm over met wat peper en zout. Als laatste pers je er een teentje knoflook over. Hussel alles dan even goed door elkaar met je handen. Zet de schaal in de oven en rooster de tomaatjes voor zo’n 20 minuten.

Gebakken zalm met zeekraal en tomaatjes - Thomas CulinairBereidingswijze gebakken zalm met zeekraal

Kijk de zalm goed na of er geen schubben achtergebleven zijn op de huid. Dep de zalm vervolgens goed droog met keukenpapier.

Zet een pan op het vuur en laat het goed heet worden. Smeer de huid in met olijfolie en kruid vervolgens de andere kant met peper en zout. Leg de zalm dan op de huid in de pan en bak op middelhoog vuur voor enkele minuten. Kijk of de huidkant al krokant is door er bijvoorbeeld met een mes overheen te gaan. Keer de zalm om en zet vervolgens het vuur lager. Laat de zalm nog enkele minuten garen.

Haal de zalm uit de pan en laat heel even rusten, ondertussen gaan we aan de slag met de zeekraal.

Bereidingswijze zeekraal

Verwijder eventuele harde onderkantjes van de zeekraal. Zet een pan of wok op het vuur en laat het goed heet worden. Voeg dan een scheut olijfolie toe. Snijd een ui in halve ringen en doe het in de pan. Pers een teentje knoflook boven de pan en bak het geheel enkele minuten. Voeg dan de zeekraal toe en bak het enkele minuten, terwijl je het regelmatig omschept.

Opdienen

Schep in een soort ‘streep’ de zeekraal over de breedte op je bord. Leg daarna de gebakken zalm bovenop de zeekraal. Leg daarna de geroosterde tomaatjes speels op het bord, rondom het gerecht.

Eet smakelijk!

Meer zeekraal?

Op zoek naar meer recepten met zeekraal? Kijk dan eens naar mijn “Salade met zeekraal” of “mosselen met zeekraal“.

Gebakken zalm met zeekraal gemaakt?

Heb je dit recept voor gebakken zalm met zeekraal gemaakt? Laat me dan vooral weten hoe het gesmaakt heeft in de comments of op Social Media door mij te taggen of #thomasculinair te gebruiken.

 

 

 

13 Comments
  1. Die zeekraal is heerlijk! Ken het zelf ook nog niet zolang en ik denk dat het een ingrediënt is dat veel mensen nog niet kennen.
    Proberen mensen!

  2. Zeekraal? Volgens mij heb ik dat nog nooit gehad. Zalm zijn we gek op en eten we dan ook in allerlei varianten. Ik wil het best eens uitproberen want zo nieuwsgierig zijn we hier wel.

    • Kriston

      tegenwoordig verkopen ze het ook steeds vaker in de supermarkt. Het is echt het proberen waard!

  3. Te lekker !!! dank voor dit leuke recept! Heb je toen je zee kraal ging plukken ook nog wat oesters meegenomen?

  4. Wauw! Ik hou zo ontzettend van gebakken zalm! Maar zeekraal nog NOOIT van gehoord. Weer wat nieuws geleerd in mijn leven haha.

    • Kriston

      echt het proberen waard hoor en tegenwoordig ook bij veel supermarkten verkrijgbaar.

  5. Als eerste: wat leuk dat een man culinair blogt! Ik ben nog nooit blogs over dat onderwerp tegengekomen van mannen, dus best bijzonder. Ondanks dat volgens mij de beste koks mannen zijn 😉

    En verder lekker gerecht, ik vind zeekraal niet geweldig zelf maar het ziet er zo mooi uit 🙂
    Mom4life onlangs geplaatst…Hypotheek aflossen is verslavendMy Profile

    • Kriston

      bedankt voor je leuke reactie! Het loopt niet over van de mannelijke culinaire bloggers inderdaad 🙂

  6. Wat een origineel en heerlijk recept. Ik ga dit volgend weekend maken!

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

CommentLuv badge