Gebakken eendenborst met mie en wokgroenteVanavond weer eens iets nieuws geprobeerd; gebakken eendenborst met een Oosterse saus. Ik had zelf nog nooit eendenborst klaar gemaakt, maar het is aardig gelukt. Een volgende keer wil ik het iets korter bakken, om het wat meer rosé te krijgen, maar de smaak was goed. Ik heb het gecombineerd met mie en wat groente uit de wok: ui, knoflook, bimi, paprika, rode peper en lente ui.

Onderstaand recept is geschikt voor 1 persoon. Voor twee personen kun je prima één eendenborst gebruiken en dan gebruik je gewoon wat meer groente en mie.

Ingrediënten gebakken eendenborst

  • 1 eendenborst
  • 3 tot 4 nestjes mie
  • Een pakje bimi
  • 3 lente-uitjes
  • 1 rode peper
  • 1 sjalotje
  • 1 teen knoflook
  • halve paprika
  • een handje cashewnoten
  • Wokolie (of een andere olie)
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels ketjap
  • 2 eetlepels honing
  • 1 theelepel Chinese 5-spices
  • Peper

 

Bereidingswijze Oosterse saus

Zet een steelpannetje op het vuur en voeg de sojasaus, ketjap, honing en de Chinese 5-spices toe. Roer het geheel door en laat rustig wat inkoken, tot de saus een beetje stroperig wordt.

Kook dan de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af.

 

Bereidingswijze gebakken eendenborst

Laat de eend op kamertemperatuur komen en dep de eend droog met keukenpapier. Snijd dan het vet van de eend kruislings in, maar let op dat je niet helemaal tot op het vlees snijd. Bestrooi de vleeskant met wat peper. Zet een pan op het vuur en laat goed warm worden. Leg de eendenborst op de velkant in de pan en bak het zo’n 5 minuten tot het velletje bruin en krokant is. Zet het vuur iets lager en bak de andere zijde ook nog zo’n 3-5 minuten om een medium garing te krijgen.

Haal de gebakken eendenborst uit de pan en laat even rusten in aluminiumfolie. Terwijl de gebakken eendenborst aan het rusten is kunnen we de groente wokken.

 

Bereidingswijze groente uit de wok

Zet de wok op het vuur en laat goed heet worden. Snipper een sjalotje en en voeg het samen met een geperste teen knoflook toe in de wokpan. Bak de ui enkele minuten tot het glazig is.

Verwijder de zaadjes van de rode peper (of laat ze zitten als je van erg pittig houdt) en snijd de peper dan in dunne ringetjes.

Snijd een klein stukje van de onderkant van de bimi en van de lente-uitjes. Snijd de lente uitjes en paprika in stukken en voeg ze samen met de bimi en rode peper toe in de wok. Zet het vuur hoog en bak alle groenten een kleine 5 minuten in de wok en schep het regelmatig om.

Opdienen

Schep de mie op het bord en leg de gewokte groente en bovenop. Snijd de gebakken eendenborst in mooie plakjes en leg het ernaast. Schenk wat van de Oosterse saus over de eendenborst en naar wens over de groente. Strooi dan wat cashewnoten over het gerecht om het af te maken.

 

Eet smakelijk!

 

Op zoek naar meer inspiratie? Kijk dan ook eens naar mijn andere Aziatische recepten.

 

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

CommentLuv badge