entrecote met rode wijnsausHet is weer zondag, dus weer lekker de tijd om in de keuken aan de slag te gaan. Vandaag heb ik wat kleurige componenten uitgezocht voor bij een entrecote en het eindresultaat was geslaagd, dat is altijd even afwachten natuurlijk! Voor dit gerecht ben ik weer geïnspireerd door het boek “ontdek het geheim van de chef” van Bart Berkel. Ik heb gekozen voor een entrecote met rode wijnsaus, wortelcreme en Parijse aardappelchips.

Vanmiddag heb ik de al mise en place gemaakt, zoals dat zo mooi heet. Dat wil zeggen de nodige voorbereidingen gedaan 🙂 Zo heb ik de aardappels al geschild, uitgestoken en laten drogen, de zoetzure wortelen gemaakt, sjalotjes gesneden en de hazelnoten geroosterd. Zo hoefde ik wat minder tegelijk te doen om alles af te maken en dat geeft toch wat meer overzicht. Daarnaast heb ik de hoeveelheden wijn, bouillon, boter en bloem ook klaar gezet, voordat ik begon met koken. Onderstaand recept is voor 2 personen.

Componenten

  • Entrecote met rode wijnsaus
  • Wortelcreme en zoetzure wortelreepjes
  • Parijse aardappelchips uit de oven
  • Geroosterde hazelnoot ter garnering
  • Bleekselderijblaadjes ter garnering (of iets anders “groens” zoals peterselie of jonge spinazieblaadjes)

 

Ingrediënten gebakken entrecote met rode wijnsaus

  • 2 Entrecotes (laat een half uur van te voren op kamertemperatuur komen)
  • 3 dl rode wijn
  • 3 dl runderbouillon
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 1 laurierblaadje
  • 25 gram Boter
  • 2 el Bloem
  • Peper en zout

 

Ingrediënten zoetzure wortel

  • 1 a 2 bospeentjes, geschild en in dunne linten geschaafd
  • 50 ml azijn
  • 50 ml water
  • 1 eetlepel suiker
  • zout en peper

 

Ingrediënten wortelcreme

  • 5 geschilde bospeentjes
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 20 gram boter
  • sap van 1 sinaasappel
  • 1 laurierblaadje
  • zout en peper

 

Ingrediënten Parijse aardappelchips

  • 2 a 3 kleine aardappelen
  • peper en zout
  • olijfolie

Voorbereidingen

De zoetzure wortel kun je al goed van te voren maken. Zet een steelpannetje op het vuur en voeg alle ingrediënten toe. Haal de pan van het vuur als de suiker in opgelost en voeg dan de wortellinten toe. Zet het geheel apart.

Verwarm de oven voor op 185 graden en leg de hazelnoten op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen en plet ze daarna grof in een vijzel of met behulp van een koekenpan.

Schil de aardappel en snijd ze in dunne schijfjes of gebruik een kookring voor mooie ronde schijfjes. Kook de aardappelschijfjes zo’n 3 minuten in kokend water met zout. Laat ze na het koken goed uitlekken op keukenpapier, belangrijk dat ze zo droog mogelijk worden!

Rasp de wortelen en snijd ze in stukken. Bewaar enkele topjes met een stukje groen voor de garnering. Leg ze in de zoetzure wortel vloeistof.

 

Bereidingswijze wortelcreme

Om het gerecht af te maken beginnen we met de wortelcrème. Snipper een sjalotje en bak deze aan met wat boter of olijfolie. Schil de wortelen en snijd ze in stukken. Bewaar enkele topjes van de wortelen voor de garnering en leg ze in het zoetzuur van wortel. Voeg de wortelen, het laurierblaadje, sinaasappelsap en wat zout toe. Vul de pan dan met water, tot alles net onder staat. Kook de wortelen gaar in ongeveer 15 minuten.

Giet de wortelen af, maar bewaar het kookvocht. Pureer de wortelen met een staafmixer tot een mooie gladde puree. Mocht het wat te dik zijn, dan kun je wat kookvocht gebruiken om de wortelcreme iets vloeibaarder te maken. Voeg dan een klontje boter toe, roer het door en voeg als laatste naar smaak peper en zout toe.

 

Bereiden Parijse aardappelchips uit de oven

Dan is het tijd voor de Parijse aardappelchips uit de oven, omdat deze wel wat tijd nodig hebben. Laat de oven voorverwarmen op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de schijfjes over de bakplaat. Strooi wat peper en zout over de aardappelschijfjes en voeg eventueel wat olijfolie toe.

Bak de aardappelschijfjes zo’n 15 minuten, tot ze mooi van kleur zijn. Dep ze droog met keukenpapier en voeg eventueel nog wat zout toe.

 

Bereidingswijze rode wijnsaus

Zet een pan op het vuur en voeg de wijn, bouillon en een laurierblaadje toe. Laat het zo’n 10 minuten inkoken. Fruit in een pan de sjalot even aan met wat boter. Roer de bloem erdoor en laat het garen tot je een gladde bol kunt vormen. Laat deze roux vervolgens afkoelen.

Verwijder het laurierblaadje uit de wijn en bouillon en voeg het al roerende toe aan de roux. Breng het geheel aan de kook en laat het zo’n 5 minuten doorkoken. Je kunt de saus eventueel zeven om mooi glad te krijgen. Breng het als laatste op smaak met peper en zout.

 

Entrecote bakken

Zet een koekenpan op het vuur en laat goed warm worden. Dep de entrecotes droog en voeg boter met eventueel wat olijfolie toe in de pan. Zet het vuur hoog en bak de entrecotes aan elke zijde ongeveer 2 minuten. Beweeg de entrecotes door de pan onder het bakken. Na zo’n 2 minuten hebben de entrecotes de garing “medium”. Haal het vlees uit de pan en laat onder aluminiumfolie twee minuten rusten met de glimmende kant aan de binnenzijde.

Breng op smaak met peper en zout. Snijd dan mooie dunne plakjes van de entrecote.

 

Opmaak entrecote met rode wijnsaus

Begin met een schep wortelcrème op het bord. Maak er met de bolle kant van een lepel een soort veeg van. Leg enkele plakjes entrecote op de wortelcrème. Als je de worteltopjes hebt bewaard kun je deze in de wortelcrème zetten, zodat ze mooi blijven staan. Rol de zoetzure wortellinten op en voeg ze speels toe op het bord.

Leg dan wat Parijse Aardappelchips op het bord en strooi wat hazelnoot over het bord. Schep dan de rode wijnsaus over de entrecote en voeg wat groene blaadjes van bijvoorbeeld bleekselderij toe ter garnering.

En klaar is je entrecote met rode wijnsaus, eet smakelijk!

gebakken-entrecote

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

CommentLuv badge