Vandaag voor het eerst zelf dorade uit de oven klaargemaakt. Dorade wordt ook wel zeebrasem genoemd en wordt in het Middellandse zeegebied gevangen. Je kunt dorade op veel verschillende manieren klaarmaken, maar ik ga voor een eenvoudige bereiding in de oven. Ik heb de dorade met wat verse kruiden op smaak gebracht en daarna in de oven geschoven. Je kunt er nog een lekkere salade bij maken.

Koop wel een schoongemaakte dorade, anders moet je zelf nog even aan de slag. De visboer zorgt ervoor dat ingewanden eruit zijn en de dorade geschubd is.

Ingrediënten dorade uit de oven

  • Een dorade
  • 1 citroen (of limoen)
  • 1 ui
  • Platte peterselie
  • Paar takjes rozemarijn
  • paar tenen knoflook
  • olijfolie
  • peper en zout

 

Bereidingswijze dorade uit de oven

Verwarm allereerst de oven voor op 180 graden.

Spoel de dorade eerst even af onder de kraan en dep de vis vervolgens goed droog met een keukenpapiertje.

Snijd hierna enkele inkepingen in beide kanten van de dorade.

Snijd dan de peterselie, rozemarijn en knoflook klein en meng het hierna met een flinke snuf peper en zout in een schaaltje. Schep hierna het mengsel met een lepel in de buikholte van de dorade. Leg vervolgens enkele ringen citroen en ui dakpansgewijs op de kruiden.

Schep als laatste met behulp van een theelepeltje nog wat van het kruidenmengsel in de inkepingen.

Recept dorade uit de oven

 

Leg de dorade op een met bakpapier beklede bakplaat of ovenschaal. Schenk vervolgens wat olijfolie over de dorade en strooi er nog wat peper en zout over.

Leg een plakje citroen onder de kop en onder de staart, dit zorgt ervoor dat de onderkant van de dorade niet verbrandt.

Zet de dorade voor ongeveer 30 minuten in de oven. De gaartijd is een beetje afhankelijk van de grootte van de dorade. De visboer kan je adviseren over de gaartijd van jouw gekochte vis, maar met 30 minuten zie je meestal wel goed.

Haal de dorade uit de oven en schep het voorzichtig op een bord. Serveer wat plakjes of partjes citroen bij de vis en strooi er nog wat peterselie over. De dorade uit de oven smaakt heerlijk met bijvoorbeeld een Griekse salade en aardappeltjes of frieten uit de oven.

Eet smakelijk!

Dorade uit de oven recept

 

Heb jij dit recept dorade uit de oven gemaakt? Laat me weten hoe het smaakte, ik lees het graag in de comments!

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

CommentLuv badge