Samen met Helen heb ik voor het eerst Chinese Dumplings gemaakt. Ik ben niet zo heel handig met deeg, dus daarvoor heb ik Helen even lief aangekeken 🙂
Het leek me altijd moeilijk om zelf dumplings te maken, maar dat is zeker niet het geval. Ik heb een redelijk basisrecept gemaakt en we hebben er erg van genoten. Qua vulling kun je lekker variëren, ik denk dat ik een volgende keer garnalen ga proberen te gebruiken als vulling. Als je zelf geen deeg wilt maken, kun je ook kant-en-klare dumplingvullen bij de toko kopen. Ik vind het leuk om zoveel mogelijk zelf te maken natuurlijk 🙂

Wat zijn Chinese dumplings?

Chinese dumplings vallen onder Dim Sum. Dim Sum zijn kleine Chinese hapjes die daar vaak als brunch gegeten worden. Dim Sum gerechten zijn enorm variërend qua smaak en uitvoering. Dumplings en Bapao zijn de bekendste soorten Dim Sum. Chinese dumplings zijn een soort lapjes van deeg die men vult met bijvoorbeeld gehakt en groente. Vervolgens word het deeg dichtgevouwen tot een half rondje.

De bereiding van dumplings kan in een stoommandje van bamboe, maar het kan ook in een koekenpan. Aangezien een stoommandje nog op mijn to-shop lijstje staat, heb ik het gewoon in de koekenpan gemaakt. Het recept voor de dipsaus kwam ik tegen op de site van 24Kitchen en vonden we erg geslaagd! Je kan natuurlijk ook chillisaus of sojasaus gebruiken om je dumplings in te dippen.

Chinese dumplings recept - Thomas Culinair

Ingrediënten Chinese dumplings recept

  • 250 gram rundergehakt
  • een halve paksoi
  • twee lente uien
  • een teen knoflook (geperst)
  • verse gember (1 centimeter, geschild en geraspt)
  • een eetlepel medium dry sherry
  • een theelepel sesamolie
  • twee theelepels sojasaus
  • twee theelepels gembersiroop
  • een theelepel maizena
  • een mok groente bouillon

voor het deeg

  • 300 gram bloem
  • 200 ml gekookt water
  • snuf zout

voor de dipsaus

  • een sjalotje
  • een teen knoflook (geperst)
  • verse gember (1 centimeter, geschild en geraspt)
  • een theelepel komijnpoeder
  • vijf eetlepels tomatenketchup

 

Bereiding dipsaus voor dumplings

Maak de dipsaus van te voren, dan kun je direct lekker aanvallen als de dumplings klaar zijn 🙂

Zet een steelpannetje op het vuur en voeg een scheut olijfolie toe. Snipper de sjalot en voeg ze samen met de knoflook, gember en komijnpoeder toe aan de pan. Fruit het geheel voor ongeveer 2 minuten. Voeg hierna de tomatenketchup toe, roer het even goed door en haal van het vuur.

 

Bereiding deeg Chinese dumplings

Allereerst beginnen we met het maken van het deeg voor de dumplings. Je kunt ook dumplingvellen kopen, maar die zijn niet overal even makkelijk verkrijgbaar. Doe het bloem met een snuf zout in een kom en giet vervolgens het gekookte water erbij. Meng het dan met een houten lepel goed door elkaar tot een deegbal. Kneed het deeg dan tot een soepel deeg. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Pas op voor je handen, het deeg kan nog erg warm zijn door het toegevoegde water.

Verdeel het deeg in vier gelijke delen en rol er een lange sliert van. Laat de deegslierten 20 minuten rusten onder vershoudfolie.

Snijd elke deegsliert in 8 gelijke delen. Strooi wat bloem op je werkblad en rol elk deegstukje tot een balletje. Rol het daarna met een deegroller uit tot mooie dunne vellen. Je kunt eventueel een kookring gebruiken om perfecte ronde vellen te maken. De diameter is 8 tot 9 centimeter. Dek de dumplingvellen weer even af totdat je ze gaat vullen.

Chinese dumplings deeg recept - Thomas Culinair

Het deeg voor de dumplings (let niet op de iets ruime hoeveelheid bloem 🙂 )

Bereiding vulling Chinese dumplings

Snijd de lente uien in de lengte doormidden en snijd ze dan fijn. Was de paksoi en snijd ook deze dan fijn. Doe het gehakt in een kom en voeg de lente ui en paksoi toe. Vervolgens voeg je de sherry, sesamolie, sojasaus, gembersiroop, geraspte gember, geperste knoflook en maizena toe. Meng het gehakt met je handen goed door elkaar. Als het gehakt erg droog is kun je nog twee eetlepels water toevoegen, maar het moet niet erg ‘nat’ worden.

Tijd om de dumlingvellen te gaan vullen. Zet alvast een pan op het vuur en laat deze goed heet worden. Je kunt eventueel in batches werken.

Pak de dumplingvellen er weer bij en maak de randjes iets vochtig, zodat je ze goed dicht kan vouwen en het deeg een beetje plakt. Schep ongeveer een halve eetlepel met vulling op de dumplingvellen. Vouw de dumplingvellen dicht en probeer in de rand een soort plooien te vouwen. Druk de dumplingvellen iets aan als je ze neerzet, dan blijven ze goed staan in de pan.

Doe een scheut olijfolie in de koekenpan en laat even warm worden. Zet het vuur op middelhoog en bak de dumplings voor ongeveer 2 minuten, zodat de onderkant mooi bruin van kleur is. Voeg dan een scheut bouillon toe en doe een deksel op de pan. Als het water bijna verdampt is, haal je de deksel van de pan en laat je ze nog even garen. Op deze manier komen de dumpling goed los van de bodem.

Serveer de dumplings op een mooi bord met de dipsaus en eet ze met stokjes.

Eet smakelijk!

Chinese dumplings recept - Thomas Culinair

Meer Aziatische recepten?

Na dit recept voor Chinese dumplings nog op zoek naar meer inspiratie uit de Aziatische keuken? Kijk dan eens naar mijn overzicht: Aziatische recepten.

Chinese dumplings gemaakt?

Heb je dit recept Chinese dumplings gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!

 

12 Comments
  1. Ik houd er heel erg van maar het lijkt me te ingewikkeld om het zelf te maken eigenlijk. Vroeger toen ik nog in Amsterdam woonde ging ik heel vaak naar zo’n speciale dim sum restaurant, was echt een genot 🙂

    • Thomas

      Je kunt altijd nog kant-en-klare dumplingvellen gebruiken natuurlijk of gewoon lekker jezelf verwennen en naar een Dim Sum restaurant haha 🙂

  2. Heerlijk! Ik ben sowieso altijd te vinden voor Aziatische gerechten. Dumplings heb ik echter nog nooit zelf gemaakt.

  3. Dit lijkt me zeker lekker! Ik schrik alleen wel terug voor het aantal ingrediënten.

    • Thomas

      Bedankt en gewoon doen! 🙂

    • Thomas

      voor een shortcut zou je kant-en-klare dumplingvellen kunnen gebruiken, maar zelf vind ik het juist een mooi projectje zo 🙂

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

CommentLuv badge