Broodje hamburger van de BBQ recept - Thomas CulinairHet laatste deel in de Bierista Zomerspecial is mijn broodje hamburger van de BBQ. Eerder deelde ik het recept voor Krokante kippenvleugels van de BBQ en gevulde portobello’s van de BBQ. Dit recept is iets meer werk dan de voorgaande gerechten, maar wel echt de moeite waard. Ik heb er al de nodige mensen blij mee gemaakt tijdens een barbecue. De toppings op de burger zijn gebaseerd op het recept van Jamie Oliver’s “Insanity burger”.

Het zijn best wat ingrediënten, maar het gerecht is heel goed voor te bereiden. De toppings kun je van te voren maken, zodat je alleen de burgers hoeft te grillen en de broodjes nog even op de barbecue legt. Daarnaast is het wel een vullend gerecht, dus heb je weinig extra gerechten nodig.

Lekker bij dit gerecht is de Mikkeler “Hair in the mailbox”. Weer een aparte naam, zoals veel andere bieren van Mikkeler. Dit is een IPA met 6,3% alcohol en biedt een goede weerstand tegen de verschillende smaken van de burger. Qua smaak wat fruitig en het heeft een goede hopbitterheid.

Dit recept is geschikt voor 4 personen

Ingrediënten hamburger en toppings

  • 500-600 gram rundergehakt
  • 4 burgerbroodjes
  • 4 plakken cheddar
  • 1 ui
  • 4 plakken bacon
  • 1 teen knoflook
  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder
  • Worcestershiresaus
  • 1 theelepel grove mosterd
  • Peper en zout
  • 2 augurken
  • 1 rode ui
  • Witte wijnazijn

Voor de burgersaus

  • Halve krop ijsbergsla
  • 1 eetlepel ketchup
  • 2 eetlepels halvanaise
  • 1 theelepel Worcestershiresaus
  • 1 theelepel tabasco

Recept broodje hamburger Barbecue - Thomas Culinair

Voorbereiding broodje hamburger van de BBQ

Burgers

Snipper de ui, pers de knoflook en doe het in een kom. Voeg vervolgens het gerookt paprikapoeder, wat peper en zout, een flinke theelepel grove mosterd en een scheut worcestershiresaus toe. Hierna doe je het gehakt erbij en kneed je het losjes door elkaar. Kneed het gehakt niet te lang, dan wordt de structuur te fijn en dat is minder lekker. Als je wat ‘nat’ gehakt hebt kun je nog wat paneermeel toevoegen om daarna wat stevigere hamburgers te maken.

Verdeel het gehakt in 4 gelijke delen. Om gelijke hamburgers te maken kun je een kookring, of nog beter een hamburgerpers gebruiken. Maak 4 gelijke schijven en zet het een uurtje in de koeling. Door het gehakt te koelen worden de burgers wat steviger.

Burgersaus

Snijd de ijsbergsla in dunne reepjes. Voeg dit toe in een kommetje met de rest van de ingrediënten voor de burgersaus. Mix het goed door elkaar en zet weg voor later gebruik.

Toppings

Snijd een rode ui in dunne ringen en voeg het samen een flinke scheut witte wijnazijn en wat zout toe in een kommetje. Schep het even goed door en laat een uurtje staan. Snijd daarna de augurk in dunne plakjes en zet het net als bovenstaande toppings in de koeling, totdat je de hamburgers gaat grillen.

Broodje hamburger van de BBQ recept - Thomas Culinair

Bereiding hamburgers op de bbq

Zorg ervoor dat de barbecue mooi warm is, op ongeveer 200 graden. Bestrooi de burgers net voor het grillen nog even royaal met (zwarte) peper en zout.

Gril de hamburgers in 5-10 minuutjes gaar. Als je zeker wilt zijn dat de hamburger gaar is, is een kernthermometer aan te raden. De hamburger is gaar bij een temperatuur van 70 graden.

Gril ondertussen de plakjes bacon op de barbecue, totdat ze lekker krokant zijn. Doe dit niet boven de kolen, want door het druipen van vet kun je vlammen krijgen. De bacon kun je ook van te voren al even krokant bakken in een pannetje, als je het jezelf makkelijk wilt maken.

Als de hamburgers bijna klaar zijn leg je op elke hamburger een plak cheddar. Laat nog 2 minuten grillen, zodat de kaas al een beetje gaat smelten.

Snijd de hamburgerbroodjes doormidden en grill de snijkanten nog even op de barbecue. Tijd om de broodjes hamburger van de bbq samen te stellen!

Samenstellen broodje hamburger van de BBQ

Schep als eerste wat van de burgersaus op de broodjes. Leg er vervolgens een hamburger met cheddar op, gevolgd door de bacon. Hierna leg je wat van de rode ui en enkele plakjes augurk op. Als je het lekker vind bestrijk je de bovenste helft van het broodje met wat ketchup en druk je deze vervolgens op de onderste helft. Serveer de broodjes direct.

Tips:

  • Gebruik geen mager gehakt, dat wordt sneller droog
  • Maak de burgers iets breder dan de broodjes, tijdens het bakken slinken ze nog iets.
  • Het is goed om de hamburger even te laten rusten (2-3 minuten). Als je bezig bent om alle broodjes samen te stellen, kom je hier ook al gauw aan.
  • Druk de hamburgers niet aan tijdens het bakken
  • De bacon kun je van te voren ook even bakken

Meer BBQ recepten?

Als je zoekt naar meer recepten voor de barbecue kun je hier eens kijken: overzicht recepten voor de bbq.

Broodje hamburger van de BBQ gemaakt?

Heb je dit recept voor broodje hamburger van de BBQ gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of op FacebookInstagram of Twitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen! Volg ook mijn bieravonturen via Untappd

10 Comments
    • Thomas

      dank je wel Debby, het smaakte ook zo hoor 🙂

  1. Dit is er wel een die hier in de smaak zal vallen en wat een gave naam voor het bier 🙂

    • Thomas

      haha mooi he, ze hebben meer van die bijzondere namen 🙂

  2. Een goede hamburger valt hier altijd wel in de smaak! Het ziet er echt heerlijk uit!

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

CommentLuv badge