Gooi jij de schillen en uiteinden van jouw witte of groene asperges altijd weg? Zonde, want je kunt er een heerlijke aspergesoep van maken! Daarnaast benut je de producten zo optimaal. Als we hier asperges eten, maak ik altijd een soep van de schillen en uiteinden van de asperges. Meestal maak ik de soep op gevoel, maar onderstaand gerecht kun je als leidraad gebruiken.

Groene asperges schil ik niet, voor de soep gebruik ik dan alleen de uiteinden. Eventueel kun je zelf nog wat croutons maken en toevoegen aan het eind.

Ingrediënten Aspergesoep

  • Aspergeschillen en uiteinden (groene of witte asperges)
  • 1 liter water
  • 50 gram Boter
  • 50 gram Bloem
  • 1 bouillonblokje
  • 2 hardgekookte eieren
  • Peper en zout
  • Peterselie of bieslook voor de garnering

Ingrediënten croutons

  • 2 sneetjes brood
  • olijfolie
  • 1 teen geperste knoflook
  • peper en zout

 

Bereidingswijze aspergesoep

Zet een pan met water op het vuur en breng aan de kook. Voeg de aspergeschillen en uiteindes toe en laat het geheel minimaal een half uur trekken. Haal dan de schillen en uiteinden uit het water. Gooi de schillen weg en snij de uiteinden in stukjes (let erop dat je echte harde stukken weggooit) en doe ze terug in de pan.

Nu gaan we de roux maken voor de soep. Zet een pan op het vuur en smelt de boter en voeg de bloem toe. Roer het door tot je een mooi egaal mengel hebt en de bloem gaar is. Voeg dan beetje bij beetje de bouillon van de schillen toe terwijl je blijft roeren. Als alles bouillon toegevoegd is kun je het bouillonblokje toevoegen aan de soep en het geheel even laten garen.

Ik vind het zelf altijd wel lekker om dan de soep even te pureren met een staafmixer. Eventueel kun je daarna de soep nog zeven, als het het echt fijn wilt hebben. Breng naar wens op smaak met peper en zout.

Croutons maken (optioneel)

Verwarm de oven op 175 graden. Snijd de korsten van een snee brood en snijd het in blokjes. De geperste knoflook met olijfolie in een kom en voeg het gesneden brood toe. Roer de croutons goed door elkaar. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de croutons erop. Zet in de oven en bak de croutons zo’n 25 minuten. Schep het halverwege even om.

Opdienen

Snijd de ei in stukken (of parten) en schep de soep in kommen. Ter garnering kun je wat gesneden bieslook of peterselie over de aspergesoep strooien. Schep ook wat croutons over de soep.

Mocht je nog ham in huis hebben, is het ook lekker om in stukjes te snijden en toe te voegen.

Eet smakelijk!

aspergesoep-croutons

 

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit

CommentLuv badge